2019-10-03 787 views
今日出糧日,好應該為過去一個月嘅辛勞工作獎勵下自己嘅😃所以約左個都係好鍾意食生蠔嘅朋友*蠔*一餐😋😋Oyster Cove 蠔灣 - 裝修好西化,枱與枱之間隔得好開,空間感十足,係同朋友吹水落腳好地方。首先我地order 自選併盤,我地挑選左赤貝、龍蝦刺身、一板馬糞海膽,另外一打生蠔由淡味至濃味,就由女侍應幫我地發板挑選今日最新鮮嘅😋併盤黎到好吸睛,6款生蠔由最細果隻開始順時針食起由淡味至最濃味(Honey Point, Chile Montt, Coffin Bay, Krystale, Majestic, Gillardeau)🥢Honey Point 唔好睇佢細細隻,雖然最淡味,但蠔味最出最甜🥢智利出產嘅 Chile Montt 好大隻,有口感🥢澳洲出產嘅 Coffin Bay 海水味開始較濃🥢跟住三款都係法國蠔,蠔身夠大隻,好creamy 海水味亦越黎越濃厚,要放檸檬汁中和下,另鮮度更加提升。🥢龍蝦🦞刺身,只須點小小wasibi 豉油已經帶出鮮甜味🥢赤貝亦好爽口肥美🥢馬糞海膽唔洗講啦,非常creamy同鮮味。接住order左一款輕食,巴馬火腿卷帶子多士,記得一定要一口放入口😋多

🥢智利出產嘅 Chile Montt 好大隻,有口感
🥢澳洲出產嘅 Coffin Bay 海水味開始較濃
🥢龍蝦🦞刺身,只須點小小wasibi 豉油已經帶出鮮甜味
🥢赤貝亦好爽口肥美
🥢馬糞海膽唔洗講啦,非常creamy同鮮味。

接住order左一款輕食,巴馬火腿卷帶子多士,記得一定要一口放入口😋多士仲係暖笠笠好脆身,面頭查左一層藍梅醬中和巴馬火腿嘅咸味,帶子鮮甜,幾重口感😋

最後龍蝦set,有龍蝦湯同龍蝦卡邦尼意粉,龍蝦湯味道好濃郁,龍蝦意粉,有三至4隻已剝殼嘅蟹鉗,啖啖肉好鬼正😋

• 海膽
  • 生蠔