2019-10-08
北角碼頭附近呢間酒店有間高層嘅fine dining餐廳,今次同朋友結伴去食晚餐,發現超有特色!除左睇到好靚嘅海景之外,餐廳內嘅氣氛都好好!餐廳食物都係來自東南亞、東北亞,好似有日本、韓國、越南、泰國等等。先食日本嘅雜錦刺身,食得出新鮮同魚嘅鮮味,特別鐘意Toro同埋甜蝦。池魚方面仲有分一種係手釣嘅,果然選料唔馬虎。沙律係嚟自越南嘅雞肉香蕉花沙律,酸酸地好開胃,加入唔同蔬菜口感仲好爽。湯品係大家都好熟悉嘅冬蔭功湯,但味道都幾驚喜,有別於之前飲過嘅口味,湯底比較清,用上雞湯做底係另一番滋味,酸味比較突出~另外大蝦都好鮮甜爽彈!港式啲有XO醬蒜香炒帶子,有四隻大大隻帶子,下面仲有入味嘅粉絲,好好送飯~如果彈性少少就更正啦!惹味啲有韓式烤牛肉,薄薄一片吸滿醬汁精華,剩低嘅汁仲可以撈飯~係呢個時候侍應剛好幫我地添飯,係茉莉香米,竹蘿仲有香葉墊底~其中我好鐘意嘅一味就係香煎牛肋骨,牛肉厚身啖啖肉,煎得好香口,仲可以配以泡菜一齊食~另外紅咖喱龍蝦帶點辣勁都好過癮!最有特色就係梅菜蒸鱈魚,鱈魚好嫩仲有腩位嘅魚油香,夾埋梅菜有家嘅感覺~最後必點佢地招牌甜品,CRUISE火焰雪山入面嘅雪糕選用咗椰子味、
先食日本嘅雜錦刺身,食得出新鮮同魚嘅鮮味,特別鐘意Toro同埋甜蝦。 池魚方面仲有分一種係手釣嘅,果然選料唔馬虎。
另外紅咖喱龍蝦帶點辣勁都好過癮!
最後必點佢地招牌甜品,CRUISE火焰雪山入面嘅雪糕選用咗椰子味、芒果香茅味雪糕以及熱情果口味嘅雪葩,特別切合佢地東南亞風味嘅主題! 侍應即席係我地面前淋上酒,睇住啲火一路燒好岩影相呢~ 燒完都不減酒香呢,入面嘅雪糕依然冰凍,最突出係熱情果味後來係淡淡芒果香茅味~多人分享剛剛好!