2009-05-10
一流服務, 一流廚師, 高質素意大利菜!當日我生日, 男朋友係Via Quadronno book左9:15pm食飯, 由於IFC好多shop都close左, 所以當晚餐廳好少人, 得幾台客~ 唔知係咪因為呢個原因, 覺得氣氛特別好, service特別周到! ^^首先, 我好buy既service:-全程個Manager都跟得好足, 我地完全無一秒有"無人理"既感覺;一坐低, 睇左陣menu, manager就好nice咁為我地講解d菜式, 又比足夠時間我地慢慢諗, 每次我地一有問題(問左幾次野, 攪到佢行黎行去!), 飲剩小小水, 想影合照, 呢樣果樣, 唔洗我地開口, 佢都會第一時間notice到, 總之係我地開口之前佢已經get it done! 好細心!之後, 原來男朋友為左我既生日, 早一日已經到餐廳同佢地傾過detail既野, 餐廳既人, 無論manager, waiter定廚師都好配合, 令我得到好多surprises! 唔知係咪因為咁, 連隔離台客都配合埋一齊, 唔會嫌我地嘈, 係manager佢地拎dessert出黎唱生日歌比我聽時, 仲一齊唱埋一份tim^^到菜式
首先, 我好buy既service:-
到菜式la:-
果晚我地唔係叫左好多野食, 因為全日食得太多野既關係, 又唔想試咁少野wor, 所以好多野都同愛人share食!
1) Lobster soup, 佢地見我地only order左一份, 就自動幫我地分左, 然彼上一人一份. 果然, lobster soup味好香濃, 我地每人半份就岩岩好, 如果一開始就飲左一份, 我諗好多女仔之後都會唔係好食得落野~
2) Tomato Pizza, dinna佢地menu度係無pizza ga, 不過我地想食, manager就拎左tea time既menu比我地, 可以散叫. Manager recommend 我地食較popula既pizza, 我地就覺得heavy左少少, 最後自己order左呢個幾fresh既favor. 薄脆Pizza底, 焗cheese+tomato, 好好味 一定好岩OL / keep fit 既ladies~
3) Crab Risotto, 一貫濃味既意大利飯, 同個湯好似味, 有crab又有lobster soup味. 所以一樣, 同愛人share食, 兩份上(張相就係得一半既portion)~ 佢地好細心, 先上risotto的話, 咁light味既pizza就會食落無咩味道!
4) 心太軟, Via Quadronno 有好多好多甜品好靚好想試, 最後決定order心太軟. 無事先order定, 廚師係我order之後就係個dish度自己design, 畫左個Eiffel Tower, 好靚好用心! 愛人就順利成章話會帶我去果度, so romantic and sweet dessert!!! 各男朋友可以效發, 女朋友一定lum^^
5) 我無order drink, 愛人就order左red wine, 上次聽佢講好ok, 詳情就... 不過知道佢地宜家有d酒做緊promotion, 我估幾抵飲~ 不過自己無飲, 所以drink就評唔到la~
埋單好似話唔洗$700, 大家一定要試下!!!