2017-06-11
有陣時後環境唔一定要靚,最緊要好食呢一句話就正正印證左係呢一間餐廳入邊。呢度嘅地方定唔大,入到去個座位其實都好小,但都好多人去食,為嘅就係一嚐拒嘅湯底。嚟到呢度咁梗係就要食返碗越式嘅生牛肉河啦,呢度嘅牛肉就真係值得提一提,唔係好普通嘅雪花肥牛,係用咗好靚嘅手切安格斯牛肉,入口嘅感覺完全唔同。油脂同埋牛肉嘅比例絕對係正。另外就講一講佢嘅湯底,入口嗰陣味道好香濃,有少少藥材嘅味道,但係絕對唔會覺得奇怪,反而覺得好特別。如果要淨係飲佢個湯嘅話我諗我都可以飲上一大碗。一如既往嘅湯河都會配上芽菜,青檸,香葉同埋辣椒。而呢到配嘅份量都超級之多。大家記住芽菜要親個湯仲熱嗰陣時候就放落去啊。另外就叫咗個香茅雞扒撈檬,佢嘅雞扒唔係就咁煎,係經過醃制先至去煎,所以食落去除咗有雞肉原本嘅味道之外仲會有醃料嘅香。如果單單食一碗麵唔夠嘅話就建議大家加埋個小食,只需要$15就可以加個春卷又或者蝦餅,真係十分之平,出邊就咁叫個小食咗成$40啦。仲要再提提嘅就係呢度教嘅食法,一碗普普通通嘅湯河除咗本身嘅食法之外,仲可以加埋喺辣椒醬油或者甜醬,加唔同嘅嘢落去食嘅層次感完全唔同,大家一定試一試。