2022-10-12
今晚幾位好友相聚,當中朋友極力推薦灣仔「名門私房菜」,地方算合適,朋友都在不同地區過來,大家異口同聲說方便,真係好似做廣告🤣🤣。不過酒樓地方不是很大,注要有二間房、一個大廳,👆🏻記得預早訂位。爵士湯@密瓜、雞、瘦肉、螺頭燉湯稱得上爵士湯,當然有翻咁上下架勢堂🤣,就連當中爵士、名人和富豪都會指定要飲的湯。今日我們都去品味-吓,先看豐富湯料,蜜瓜、雞、瘦肉和螺頭燉製而成👍🏻。店員介這個「爵士湯」最適合在秋冬時節養顏養生飲用,不過飲落又真係好清甜,-點都不肥膩,我們就連煲湯的雞件和螺片都吃光了😋。冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬 $98只日本酒醃製的大大隻冰鎮鮑魚,既消暑又醒胃,以爽滑彈牙的口感,再加上自製酸味嘅燒汁芥辣醬,更能帶出鮑魚鮮味,口感豐富。👍🏻荔芋香酥鴨 $638/隻(預訂)必食之選!正係荔芋已經贏晒😋軟香嫩滑,夾雜香酥炸成的無骨鴨件,不知不覺,-件又一件。😘😘🍻生煎鯪魚餅 $198/例正宗順德小吃,金黃色的鯪魚餅,入口入口軟稔甘香,最適合座酒🍺。糯米飯炒糕蟹 $888/隻(預訂)原隻大糕蟹炒薑、蔥、糯米飯👍🏻👍🏻蟹糕、蟹汁等完全溶化在糯米飯內,加上醃製的薑、蔥,香氣濃郁,糯米飯吸收所有榚蟹
爵士湯@密瓜、雞、瘦肉、螺頭燉湯
冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬 $98只
荔芋香酥鴨 $638/隻(預訂)
必食之選!正係荔芋已經贏晒😋
生煎鯪魚餅 $198/例
糯米飯炒糕蟹 $888/隻(預訂)
原隻大糕蟹炒薑、蔥、糯米飯👍🏻👍🏻
蟹糕、蟹汁等完全溶化在糯米飯內,加上醃製的薑、蔥,香氣濃郁,糯米飯吸收所有榚蟹和薑蔥精華,份外惹味,我覺得糯米飯才是大主角🤣🤣。
鍋燒無錫骨 $578/例(預訂)
聽店員講,這個無錫骨係以新鮮靚食材 “黑毛豬” ,軟嫩度適中,
加入黑糖錯更能提升料理的層次感!
臘味飯(時令煲仔飯)$778
秋風起食臘味!
油鴨肶拆肉+潤腸+香爆葱雞球+冬菇.. 份量十足!
陣陣飄香,除咗臘味的味道,還有少許焦香味(飯焦),飯焦香脆可口👍🏻,整體來講,煲仔臘味飯色香味俱全😘😋😋。
我們邊食邊大讚朋友的好介紹,
超滿足