2021-11-26
我個人嚟講好鍾意食台灣野,自從疫情之後都無得飛去台灣食好西,決定轉戰香港嘅台式餐廳試試佢。今日出開旺角,知道有間💛店好出名好食,所以決定去試下。每次行過都見到「阿木台灣麵」大排長龍,等候嘅人實在太多啦,所以次次都放棄咗排隊。但今次6點幾晚餐時間見人唔多,所以等一陣睇下有無機會食到啦,終於等左接近𝟮𝟬分鐘終於可以入座。今次嚟到因為太肚餓,所以就叫咗一個主食、一個小食同一杯嘢飲。𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐ 紅燒牛肉牛筋麵 | $𝟳𝟭⧐ 梅子地瓜條 | $𝟯𝟭⧐ 白桃四季春| $𝟯𝟰紅燒牛肉牛筋麵好大碗!啲牛筋整到好腍好入味,牛肉好大舊好𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆,唔會話煮到好乾身。湯底好濃好好味,仲要有大量酸菜,對我呢啲好鍾意酸菜嘅人嚟講,真係好驚喜🤍。梅子地瓜條都係台灣菜入面一樣我幾鍾意嘅小食。見到佢𝗺𝗲𝗻𝘂入面有得選擇多梅粉,鍾意酸味味嘅我當然即刻𝘁𝗶𝗰𝗸咗呢個選項!當地瓜條一送到真係哇出聲!佢勁多梅粉😍真係好鍾意🤍地瓜條嘅炸粉同出面嘅唔同,厚少少但更加有質感,好好食,值得一食!白桃四季春我叫咗少甜少冰,白桃同四季春嘅味道都好出,平衡得好好,只不過對我嚟講都係甜咗小小。佢仲會有少少白桃果肉,真係唔錯🤤另外原來佢哋
𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:
⧐ 紅燒牛肉牛筋麵 | $𝟳𝟭
⧐ 梅子地瓜條 | $𝟯𝟭
⧐ 白桃四季春| $𝟯𝟰
另外原來佢哋係附近開咗間阿木台灣生活百貨,係白布街。裝修好有懷舊嘅味道,入面賣好多唔同種類來自台灣嘅貨品,有飲品零食亦都有急凍貨品,食完去行下消化下順便購物都唔錯。
—
📝評分