2019-04-18 142 views
上星期同友人 book左地點位於中環的日本餐廳食Omakase ,地點好易搵到 ,就係威靈頓街,見到The Loop 上去出lift就已經見到餐廳門口了。一入到去餐廳裝修非常有格調 ,整潔 ,座位空間非常闊落,一邊是對住廚師食既bar枱位,員工則安排了我同友人坐裡面的坐位,員工亦非常親切 ,一直面帶笑容😊附上餐牌比我地選擇,又盡備熱毛巾比我地👍🏻👍🏻好的服務令人對餐廳的感覺整體提升呢!餐牌分三種 有 天 ,瀧 ,極我點了《瀧》😍瀧係由十款菜式組合而成的,包括有先付,前菜,湯,剌身,天婦羅,合肴,日本豚肉,食事,甜品,待應亦會在下單前先問一下客人有咩係唔食,好預備其他別的菜式代替,服務非常到位👍🏻先付~松葉蟹蟹膏配合涼涼的昆布啫哩,而且仲係冰鎮的,成件事好清新好match 🤗前菜~松露紫菜蘿白 芥末煙鴨胸 炸銀杏 凍豆腐 每樣都好精緻,而且味道口感賣相各方面令人食慾大增😋😋湯~熱辣辣鮑魚清湯 ,一打開已經好香,飲到濃濃的鮑魚味,正👍🏻👍🏻剌身~有平政魚 石立 拖羅食的次序由淡到濃 ,三樣都非常新鮮,一點腥味都無 ,鮮味十足 ,拖羅入口即溶😋天婦羅~係餐廳主打的菜式第一樣係蝦天婦羅,附上3

餐牌分三種 有 天 ,瀧 ,極
我點了《瀧》😍

剌身~有平政魚 石立 拖羅

天婦羅~係餐廳主打的菜式
第一樣係蝦天婦羅,附上3種調味料有白鹽 wasabi鹽同檸檬汁仲有十分醒胃的蘿蔔蓉
而我用左點左小小白鹽,食落去入面的蝦肉仲好有鮮味,待應話連蝦頭都可以食ga,好甘香呀~~~一點都唔覺油膩

第二樣係目光魚天婦羅,熱辣辣脆卜卜的外皮,裡面嫩滑的魚肉,外脆內軟!正!(連魚骨都可以食)

第三樣係帶子天婦羅配三文魚籽
帶子剌身成日食,帶子天婦羅真係第一次食呀!好特別!!再配上新鮮的三文魚籽 ,口感一流!!

第四樣係金鯛魚天婦羅 配蝦湯
金鯛魚天婦羅連魚鱗一齊炸到脆卜卜 配上呢個非常濃味的蝦湯一齊飲,呢個配撘可以話係天衣無縫啊!😃😃

合肴,子持魚 (待應同我地講係得今個月先有ga,唔係成日可以食到,因為子持魚係呢個時候產卵) 子持魚配上醬汁一齊食 ,口感好豐富!

之後就係香煎日本豚肉配用蘋果煮嘅醋,豚肉肉質鮮嫩多汁,仲有帶有微酸的柚子汁沙律做配菜👍🏻👍🏻😋😋

其實呢刻同朋友已經飽飽地😂😂😂

食事~ 日本直送的蕎麥麵,麵質彈牙 ,涼涼的湯底,非常解膩!

甜品~ 安納芋(種子島特產) 待應話係廚師生炸一小時,外面的皮炸到可口甘香,配上白蘭地同白糖食,非常美味!
最後水信玄餅裡面仲有櫻花花瓣,真的吃到花香的味道呢!

總結來說,非常推薦大家來試試!真的能夠感受到廚師的用心制作烹調而成的菜式!一試難忘!!同友人亦讚不絕口,食材新鮮,服務到位,非常滿足的晚餐🤗👍🏻
  • 天婦羅
  • 目光魚