2017-12-04
米白色嘅湯身主要由忌廉同薯泥混合而成,入口幼滑,而夾雜嚮稠湯之中嘅薯仔粒同蘑菇粒,為原本口感單調嘅湯身增添咗一重層次感。煙肉粒嘅加入,同原本香甜嘅忌廉味好夾,甜中帶鹹,起咗提鮮嘅效果。味道總括嚟講,夠哂濃郁,但作為主菜前嘅餐湯,就未必人人都鍾意濃湯,有人可能會偏向選擇清澈見底嘅清湯,而我就覺得,濃湯對味蕾而言係一種熱身,透過刺激,喚醒返味蕾嘅敏銳感,等佢可以為嚟緊嘅主菜做好準備。邪惡嘅芝麻雞翼,表皮整到金紅鬆脆,再灑上粒粒白芝麻,除咗可以增添香味之外,仲可以加強口感,淨係外表已經夠哂呃like。 咬落就同想像中一樣咁滋味,內層肌肉質感唔會太乾,而且仲好嫩滑同入味。如果可以食多幾隻就好喇⋯⋯ 呢塊牛扒嘅最大問題唔係面積細,而係太薄,因為牛扒嘅最佳厚度應該要1吋左右,咁樣煎出嚟嘅牛扒,咬落先會有層次感,而且亦都更容易將肉汁鎖緊。相反太薄就會失去咗牛扒應有嘅質感,同食普通牛肉無分別。 不過好彩嘅係,我食嘅時候無覺得呢塊牛扒好乾,而且仲有肉汁滲出,調味亦都算出色,但始終牛味唔重,同埋口感唔夠豐富,稱唔上頂級,只可以算係中等質素。