2022-11-02
有意義的日子是要去一間有情調的餐廳, 找了一大輪終於給我找到了, 聽講好高質。去到門口掀個小鐘仔, 原本白色門秘變透明, 即刻見到裡面好似酒店ʟᴏᴜɴɢᴇ 既裝修, 仲有大大個酒櫃係到。講真, 個ᴍᴇɴᴜ 有好多選擇, 真係好花多眼亂, 見佢有ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ $688 ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ, 又唔算好貴, 由頭盤到甜品都齊哂, 係差左杯飲品,就叫左兩個Dinner Set。蝶豆花木魚清湯 鯛魚刺身一黎到真係嘩左出聲,除左個湯係充滿少女心既粉紅色,仲要有好多食用花係到,仲有杯檸檬汁, 令到個粉紅色湯變成紫色, 一個菜品兩款感覺。湯底係日式既木魚凍湯, 淡淡的香味, 連埋鯛魚刺身食, 好舒服, 而且酸酸甜甜開定個胃。法式濃湯真材實料既蔬茶湯, 配香脆蒜蓉多士。伴碟同媽媽配成一對。金箔蟹籽黑松露多士 (4件)冇仔細睇個sᴇᴛ 有D咩,所以係我意料之外既食材, 估唔到會有黑松露既多士。舖頭仲要好唔慳咁落重手, 見到D黑松露勁多, 仲有金箔同蟹籽,一齊食係幸福既感覺。法式鵝肝蛋撻呢個不得了, 一上菜就先聞到好香既牛油酥皮味。一食, 蛋香同鵝肝既香氣係口腔爆發, 點解成件事可以咁夾既,食完我
有意義的日子是要去一間有情調的餐廳,
找了一大輪終於給我找到了, 聽講好高質。
仲有大大個酒櫃係到。
講真, 個ᴍᴇɴᴜ 有好多選擇, 真係好花多眼亂,
蝶豆花木魚清湯 鯛魚刺身
法式濃湯
真材實料既蔬茶湯, 配香脆蒜蓉多士。
伴碟同媽媽配成一對。
金箔蟹籽黑松露多士 (4件)
法式鵝肝蛋撻
呢個不得了, 一上菜就先聞到好香既牛油酥皮味。
一食, 蛋香同鵝肝既香氣係口腔爆發, 點解成件事可以咁夾既,食完我有D意猶未盡。
主食我地就ᴏʀᴅᴇʀ 左豬同魚。
慢煮西班牙黑毛鞍配焦糖蘋果
黑毛鞍肉質嫩, 見到佢都係足料, 份量十足。
伴碟仲有焦糖蘋果, 蘋果切到好薄, 食完一啖肉, 再食一啖焦糖蘋果, 一絕,
蘋果唔係用黎解膩, 而係同肉相輔相成, 將成件事昇華左, 我都唔識形容啦。
法式西鰽鱸
鰽鱸煎到好香,新鮮唔腥好滑,椰菜花蓉打得好細滑,有一度我覺得係薯蓉。
ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ
香濃既酒味~好食。
ℳ𝑜𝒸𝓀𝓉𝒶𝒾𝓁𝓈
𝑆𝑒𝑥𝑦 𝑜𝑛 𝑡𝑟𝑒𝑒 -$98
上黎個陣係有埋泡泡, 要影相記得要快, 因為D泡好快就自己爆開左, 成了一樓輕煙。
呢杯係甜甜地, 好好味。
𝐵𝑢𝑏𝑏𝑙𝑒 𝐵𝑒𝑒-$82
呢杯帶生果味, 有少少菠蘿味。
呢度唔止環境靚, 服務好, 野食更加係似一道道既藝術品咁。最重要係佢既價錢一D都唔貴, 超出價錢既高質素。