2014-06-05
家姐生日,揀一日同佢補祝,她在尖沙嘴返工,可以在此區同她食飯兼倾心事,又想揀一間新食店來試,所以就揀凱悅軒。 因祇有我兩姊妹,食量都不算大,衹點了每人一盅四寶燉萬壽果、半隻茉莉茶燻雞及XO醬炒露筍,而甜品有豆䊢蔴蓉湯丸及芝蔴糕。四寶燉萬壽果 - 原個燉木瓜,裡面有竹笙、蟹肉、雞肉及火鴨粒等,湯中唔會過多的肉粒及餸料來清燉,所以湯水飲下感覺清甜潤喉,加上香甜的木爪肉,正! 半隻茉莉茶燻雞 - 雞肉非常嫩滑有肉汁,但唔會過鹹,唔錯!不過煙燻味再加重些就更合我口味。雞皮爽脆兼帶有煙燻味,喜愛食雞皮的朋友不容錯過。XO醬炒露筍 - 簡單不過的小菜,並不特別驚喜。豆䊢蔴蓉湯丸 - 因適憑週年紀念做特價,衹是五元一碗 (希望自己沒記錯),豆槳滿有豆味但祇是微甜,加以細小的蔴蓉湯丸,芝蔴味味濃,豆槳及芝蔴配搭味得宜,令人喜出望外兼無欺客。芝蔴糕 - 一款我喜愛的傳統甜點, 食落煙靭但幼滑,最令我喜愛的是,小小的芝蔴糕,芝麻味居然香濃, 幾粒芝麻加上糕面上,除了美觀裝飾外,亦加強芝蔴味及軟滑中帶有咬口,是水準之作!
四寶燉萬壽果 - 原個燉木瓜,裡面有竹笙、蟹肉、雞肉及火鴨粒等,湯中唔會過多的肉粒及餸料來清燉,所以湯水飲下感覺清甜潤喉,加上香甜的木爪肉,正! 半隻茉莉茶燻雞 - 雞肉非常嫩滑有肉汁,但唔會過鹹,唔錯!不過煙燻味再加重些就更合我口味。雞皮爽脆兼帶有煙燻味,喜愛食雞皮的朋友不容錯過。 XO醬炒露筍 - 簡單不過的小菜,並不特別驚喜。 豆䊢蔴蓉湯丸 - 因適憑週年紀念做特價,衹是五元一碗 (希望自己沒記錯),豆槳滿有豆味但祇是微甜,加以細小的蔴蓉湯丸,芝蔴味味濃,豆槳及芝蔴配搭味得宜,令人喜出望外兼無欺客。
Other Info. :
裝修很簡潔典雅,令人坐得舒服,唯獨樓底比較矮,枱與枱之間比較接近,如有隣近食客說話比較大聲的話,都有少少滋擾,有點美中不足。