2012-01-31 43 views
星期日晚行完街已經9:45pm, 我哋一行三人去咗時代廣場對面間一風堂, 七成入座率, 唔駛等位, 即刻入去醫肚啦.Order 咗三碗拉麵加三個小食share. 落單嘅時候, 侍應問我哋想要啲麵腍啲定正常, 我哋叫咗兩碗正常, 一碗腍啲, 結果係冇分別嘅, 我哋食唔出啲麵嘅軟硬程度有咩分別囉. 日式叉燒豆芽辣味沙律 - 呢個唔係太辣, 爽口嘅芽菜配上日式叉燒, 加上醬油同少少醋, 都幾好味. 元祖一風堂叉燒角包 - 呢個包入面有兩塊薄嘅半肥瘦日式叉燒, 再加上一片生菜同少許沙律醬, 味道ok. 一風堂煎餃子 - 普通煎餃子, 有薑同蔥粒配埋一齊食. 醬油豬骨拉麵 + 芝士 - 濃濃嘅醬油豬骨湯再加芝士, 真係有啲重口味, 山葵豬骨拉麵 + 半熟蛋 - 三碗拉麵之中, 我最鍾意呢個, 個湯底比其他有特式, wasabi 味唔係太濃, 唔覺得辣, 好味! 嗰兩塊日式叉燒都唔錯, 肥瘦適中, 唔會好乾或者好硬, 唔錯. 個半熟蛋真係半熟, 流心程度啱啱好. 辛辣豬骨拉麵 + 半熟蛋 - 如果你怕太辣, 可以喺落單嘅時候, 要求辣醬分開上. 呢個湯底都唔錯, 冇醬油豬骨咁濃, 都
日式叉燒豆芽辣味沙律
元祖一風堂叉燒角包
一風堂煎餃子
一風堂煎餃子 - 普通煎餃子, 有薑同蔥粒配埋一齊食.
醬油豬骨拉麵 + 芝士
山葵豬骨拉麵 + 半熟蛋
半熟蛋
辛辣豬骨拉麵 + 半熟蛋
辛辣豬骨拉麵 + 半熟蛋 - 如果你怕太辣, 可以喺落單嘅時候, 要求辣醬分開上. 呢個湯底都唔錯, 冇醬油豬骨咁濃, 都ok.

至於服務方面, 不過不失啦, 仍有進步嘅空間. 我哋shopping 完, 一袋二袋, 要將袋放喺椅背, 服務員冇提我哋其實每張凳下面都有一個籃俾客人放袋, 我哋走嘅時候先發覺到咋.

總結: 值得一試嘅拉麵, 不過如果要我排長龍, 我就覺得唔值嘞.

2012-01-29
$115 (Dinner)
日式叉燒豆芽辣味沙律
元祖一風堂叉燒角包