2019-07-08 1530 views
為了慶祝阿哥就黎升職加人工,行開尖沙咀見呢間酒樓有做promotion.所以一家人特別在book 呢度食飯慶祝.我們就係食呢個感恩月菜單並訂了半圍.大約十個餸. 感覺好多野食.杯碟比起之前靚左. 不像之前淨係白色咁單調.先黎頭菜''鴻運妙齡豬''.豬皮極度鬆脆, 肉都看似是新鮮. 但略為少了一點.再來是''金姿松葉蟹拑'' + ''腰果紅糟蝦仁''.蟹拑搭沙律一齊上. 蟹拑食落啖啖肉. 亦都炸得好香口.而沙律亦好 fresh. 令到個組合好似天使與魔鬼既感覺咁,而''腰果紅槽蝦仁'' 就好似媽媽炒既家常小菜咁. 好有住家的味道咁.''元貝竹笙津膽'' 津白在呢個芡汁上變得好有菜味. 再加上我最愛既竹笙同埋瑤柱絲,可以話咁多碟小菜中最快給我地成家人 KO.''花膠雞絲翅''較為失望的一款. 所有食材都好少咁. 翅亦像粉絲.我咁鍾意飲湯都覺呢個羹整體麻麻地.''清蒸海虎杉斑''極好味的其中一款小菜. 用上蒸魚豉油的斑特別惹味.''蠔汁原隻鮑魚花菇''食到呢碟小菜個陣已開始有d 飽肚既感覺. 但呢隻鮑魚整到十分淋身. 一切就能迎刃而解. 配上大花菇和大白菜, 好基本的組合, 但在呢度感到有點
為了慶祝阿哥就黎升職加人工,
行開尖沙咀見呢間酒樓有做promotion.
所以一家人特別在book 呢度食飯慶祝.
我們就係食呢個感恩月菜單並訂了半圍.
大約十個餸. 感覺好多野食.
杯碟比起之前靚左. 不像之前淨係白色咁單調.
先黎頭菜''鴻運妙齡豬''.
豬皮極度鬆脆, 肉都看似是新鮮. 但略為少了一點.

再來是''金姿松葉蟹拑'' + ''腰果紅糟蝦仁''.
蟹拑搭沙律一齊上. 蟹拑食落啖啖肉. 亦都炸得好香口.
''元貝竹笙津膽''
可以話咁多碟小菜中最快給我地成家人 KO.
''花膠雞絲翅''
較為失望的一款. 所有食材都好少咁. 翅亦像粉絲.
我咁鍾意飲湯都覺呢個羹整體麻麻地.
''清蒸海虎杉斑''
極好味的其中一款小菜. 用上蒸魚豉油的斑特別惹味.
''蠔汁原隻鮑魚花菇''
食到呢碟小菜個陣已開始有d 飽肚既感覺.
但呢隻鮑魚整到十分淋身. 一切就能迎刃而解.
配上大花菇和大白菜, 好基本的組合, 但在呢度感到有點與別不同.

''當紅炸皮雞''
不是十分有雪雞味, 太好了. 只是太少份量.
''鮑螺粒帶子飯''
呢個飯可以話係小海鮮既大集薈. mix 埋一齊加上預先調配味道既飯粒.
整個飯都好好吃, 只是大家都好飽關係要打包走人.

食埋個簡單糖水, 大家都捧著大大的肚子而開心的氣氛再恭賀我阿哥後離開.