2020-07-12 212 views
經常都說火鍋一年四季都可以食,好似而家七月大熱天時一家人又或者一班朋友聚下都係一個最好嘅活動。本身約咗屋企一齊打邊爐,有諗過去盛記麵家,不過疫情關係沙田好似有啲危險,所以最後我哋都係冇選擇到食呢個盛記麵家。反而係呢個616牛肉火鍋同火鍋撚之間選擇,呢兩個都係呢排最出名嘅火鍋店,兩個都係台式和潮食牛肉火鍋嘅代表。雖然未試過牛肉火鍋,但係食火鍋撚好有保證,上次試過外賣個湯底都真係唔錯,反而佢嘅材料係真係未吃過,朋友陳小姐個女經常都讚火鍋撚係好好食既然係咁冇理由唔試吓。加上媽媽又唔係好食牛肉,去到616號,好似好戇居咁。我們就來到中環這個分店打邊爐,雖然疫情關係但呢晚依然高朋滿座。當然要是這個蜂巢豆腐白湯鍋,呢個最經典,入面嘅鴨血同豆腐吃得滿足又好味。試咗佢嘅手切肥牛,唔錯,個樣好靚出晒煙,味道都好。佢嘅丸同餃十分推介,要推介一定係佢嘅龍蝦湯爆漿丸,外面少見又好吃。其實海鮮價錢好平,不過我哋想簡單打邊爐,就唔想食太多海鮮。所以另外叫了黑松露墨魚滑,也是大推。叫了一份小嘅牛肉好似唔係好夠喉,所以食咗呢個牛肉粒,雖然唔係話好大粒,佢嘅style真係好似佢個名,成粒骰咁,但又好有牛味。呢個咁正嘅湯

反而係呢個616牛肉火鍋火鍋撚之間選擇,呢兩個都係呢排最出名嘅火鍋店,兩個都係台式和潮食牛肉火鍋嘅代表。

試咗佢嘅手切肥牛,唔錯,個樣好靚出晒煙,味道都好。

呢個咁正嘅湯,當然要叫啲紅薯粉食啦。

仲叫咗其他嘅蔬菜同埋豆品類,樣樣齊。

食餃其實真係三心兩意,因為太多都有興趣,於是最後揀咗雜錦餃。

我哋咁多個人食咗咁多嘢每人都係二百幾蚊,仲要係喺中環嘅火鍋店,價廉物美,總之一個字,好!

有興趣大家真係要試吓呢個火鍋撚。