2023-07-24
朋友帶我去一家性價比炒雞高的日本居酒屋食晚餐。佢寫包單一定好味又夠日本feel。鋪頭裝修沿用傳統日本風,木製坐椅充滿懷舊味道。我哋首先吃些小食:古早蟹子沙律,味道清新,沙律很清甜。牛蒡醬油漬,第一次吃牛蒡,爽脆入味。 酒盜芝士,吃得出係味噌混入純酒,配以芝士粒,作為餐前小食,非常惹味。芝士玉子燒,居酒屋的傳統小吃,每位客人必點的,入口蛋香濃郁。日本蕃薯,佢先用優質嘅牛油燒,入口食到番薯嘅甜味,呢個食法好特別。主食:松露半熟牛肉他他,牛肉肉質鮮嫩,配上松露更能突出牛肉香味。媽媽鹹蛋豬肉棒,呢個好有驚喜,我本人非常喜歡,豚肉香加上鹹蛋黃嘅香味,令人 欲罷不能。青森青提豚肉捲,第一次用提子包住豚肉捲,提子甜味中和左豚肉油脂。正!阿波尾手羽先,呢個係燒雞中翼,燒得皮脆肉嫩,好食。雞頸肉,第一次見到,將雞頸嘅肉全部串起嚟燒,好特別。蟹肉蟹膏甲羅燒,呢個味道好鮮,,配上梳打餅,正好突出蟹膏鹹鮮。蒜蓉燒室津生蠔,呢個蠔燒得剛剛好,肉質鮮甜,蒜蓉夠香。我覺得呢間餐廳係水準非常高,服務周到,環境舒服,一定要再嚟。
鋪頭裝修沿用傳統日本風,木製坐椅充滿懷舊味道。
我哋首先吃些小食:
古早蟹子沙律,味道清新,沙律很清甜。
牛蒡醬油漬,第一次吃牛蒡,爽脆入味。
主食:
松露半熟牛肉他他,牛肉肉質鮮嫩,配上松露更能突出牛肉香味。
阿波尾手羽先,呢個係燒雞中翼,燒得皮脆肉嫩,好食。
雞頸肉,第一次見到,將雞頸嘅肉全部串起嚟燒,好特別。
蒜蓉燒室津生蠔,呢個蠔燒得剛剛好,肉質鮮甜,蒜蓉夠香。