2020-09-28
聽朋友講起三小姐好耐,但一直未有機會踩入大埔。嗰日我地喺大學傾完嘢,男友提議不如入大埔搵食,咁我就即時醒起可以去吓三小姐食小菜喎!我地都係第一次上去大埔市政綜合大樓熟食中心,環境都幾寬敞,光線充足,冷氣都非常夠,令我對熟食中心嘅既有印象完全改觀!唔知係咪因為仲有限聚令嘅關係,熟食市場唔算太爆棚,起初都很擔心搵唔到位。點知一去到就即刻有位,好開心!仲見到黃老闆真身!我地點咗椒鹽九肚魚、酥炸蠔餅同埋啫啫生菜煲。三小姐名物「椰皇燉鮮奶」則後上。三個小菜都熱辣辣地上枱,好有大牌檔嘅風味,份量嚟講都好夠,只係九肚魚比較瘦身,或者唔係當造時候?三小姐名物「椰皇燉鮮奶」果然名不虛傳,椰味濃,鮮奶滑,很有驚喜!完全中和咗小菜嘅熱氣感覺,滋潤番個味蕾,並為這頓晚餐寫上完美嘅句號!