2021-01-10 2933 views
已經係第三次嚟食呢一間日式餐廳,每次嚟食都係食黑松露忌廉海鮮烏冬,但係今次竟然係餐牌上面見到黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬,我太想知道呢兩個烏冬究竟有咩分別,所以就叫咗哩兩個烏冬啦😂餐廳嘅地點好易搵,正正喺利舞臺後面嗰條小巷,裏面嘅位置唔係太大,但好彩今次唔洗等位。🎈黑松露忌廉海鮮烏冬(三文魚、帶子)🎈黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬我就咁問過個侍應,佢話兩碗烏冬得一個分別,就係將三文魚換咗做三文魚腩等上咗呢兩碗烏冬之後,其實一眼就睇得出三文魚腩帶子烏冬嘅三文魚腩係多啲同埋大舊啲,所以你好明顯見到兩碗烏冬上面嘅配料小山丘一個高啲一個矮啲。而食落口之後個分別更加明顯,以前都唔覺得海鮮烏冬入面啲三文魚比較鞋,但係今次有比較有傷害,因為三文魚腩嗰碗嘅三文魚真係接近入口即溶,油脂好重,好好食!所以一比較之下,海鮮烏冬入面嘅三文魚就相對熟咗一啲。而帶子既話,兩碗嘅分別就唔大。呢度真係特別要提醒大家❗️因為我習慣將最好食嘅留到最後,點知因為浸得太耐,啲三文魚腩同埋帶子都熟左啲,無一開頭嘅時候咁好食,所以大家記得一定要即刻食咗三文魚腩同帶子先!

🎈黑松露忌廉海鮮烏冬(三文魚、帶子)

🎈黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬

呢度真係特別要提醒大家❗️

$100 (Lunch)
  • 黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬