三號波呢晚,訂了尖沙咀餐廳 - 鮨處松戶 食晚飯,在彩星集團中心8樓。而上去餐廳過程算特別,由地下上樓要5樓出一出𨋢,在另一邊轉另外一間lift按八字樓先到,在5樓一出𨋢就見到大廈嘅owner設計既忍者龜figures 😆 8樓出𨋢的左手邊就是鮨處松戶餐廳。到了餐廳同店的人傾開計,得知餐廳是2006年8月開的,今年今個月已是16年週年了🎂 恭喜恭喜🎊🎈今晚首先黎的前菜係咸咸酸酸的帶子裙邊,醒下胃,喚醒左食慾😉魚生沙律用料好豐富,有三文魚魚子、刺身有帶子、吞拿魚、三文魚、鯛魚,食前撈起😆雜錦刺身拼盤係今晚的重點,全部刺身都好新鮮,食得出海鮮的鮮甜。熟食方面餐廳都整得好出色:日式炸豆腐內心都是好嫩滑,吹彈可破😆好食日本華美雞翼是即燒的一對雞翼,華美雞翼好有雞味,絕對有別於我們平時餐廳食開的西班牙急凍雞翼。雜錦天婦羅當然唔少得嘅有炸蝦、炸南瓜片、炸紫茄子片、炸青椒。炸蝦外脆內嫩,仲是刺身的熟度炸南瓜微甜好味😋而明太子露荀炒飯吵得粒粒分明,明太子平均分布在這碟炒飯之中、仲有薄薄的露荀片,炒飯粒粒咬落去都是軟綿綿的,好舒服,呢個係不得了,係我好喜歡食的炒飯😆👍🏻送飯的有鹽燒花魚,燒過既魚好香,似

今晚首先黎的前菜係咸咸酸酸的帶子裙邊,醒下胃,喚醒左食慾😉
前菜

鮨處松戶海鮮沙律

雜錦刺身

熟食方面餐廳都整得好出色:

日式炸豆腐內心都是好嫩滑,吹彈可破😆好食
日式炸豆腐

日本華美雞翼

炸南瓜微甜好味😋
雜錦天婦羅

明太子露荀炒飯

送飯的有鹽燒花魚,燒過既魚好香,似大眼雞魚既肉質,我朋友喜歡食魚就好喜歡😄
鹽燒花魚

店員好有禮貌,同佢哋有傾有講,全程都有不停幫我們加茶、換碟,好讚👍🏻👍🏻

而最後埋單大約$1000左右,以呢個食物質素、呢個份量黎講,CP值真係好高👍🏻
而最後佢地同我哋say Goodbye,係少有咁nice既餐廳,感覺好warm,之後有機會一定再幫襯😄
2022-08-09
日本華美雞翼
雜錦天婦羅
明太子露荀炒飯
鹽燒花魚
  • 雜錦刺身(特上)