2021-08-05 50 views
三鍋,大鍋灣仔多野食就好多人都知,今日去食火鍋,先叫湯底,叫了一份沙嗲湯底。第一眼已經覺得個鍋好大個,我今日同行共兩人,總覺得E個大鍋可以8人以上都沒有問題。真係好大好鍋。裡面本身有少量豆腐及菜等食材而且見到食店有部分位係做緊D區,如果係D區裡面,就唔洗趕住10點前走啦。加上今日唔係任食火鍋店,所以係時間上冇咁緊張,可以慢慢食住叫,傾住食,唔洗咁急。 食物方面,西班牙黑豚腩肉,其實有梅肉或者係腩肉可以揀既,今日就揀左腩肉,肥得黎有肉味,可能最近好耐冇食過,覺得腩肉邪惡得黎好正。 牛柏葉牛柏葉一向都係打邊盧必叫,灼一灼就可以食,而且本身係好爽口,同其他牛類唔一樣。但個鍋真係好大,要搵個大匙搵搵佢先。 響鈴響鈴仲要係即炸,係新鮮炸起,拎出黎仍然係熱架。同超市買到既完全唔一樣,熱辣辣。同埋佢捲得好好,唔會太厚..鮮蝦水餃裡面好大啖肉,加上爽口木耳調味亦調得好,唔會好咸。最後我一定要叫個烏冬,食完火鍋,再黎個烏冬就岩岩好。
三鍋,大鍋
灣仔多野食就好多人都知,
今日去食火鍋,先叫湯底,叫了一份沙嗲湯底。
第一眼已經覺得個鍋好大個,我今日同行共兩人,

食店有部分位係做緊D區,
如果係D區裡面,就唔洗趕住10點前走啦。

加上今日唔係任食火鍋店,
所以係時間上冇咁緊張,
可以慢慢食住叫,
傾住食,唔洗咁急。

食物方面,
肥得黎有肉味,可能最近好耐冇食過,覺得腩肉邪惡得黎好正。
西班牙豚腩肉

牛柏葉
牛柏葉一向都係打邊盧必叫,灼一灼就可以食,

響鈴
響鈴仲要係即炸,係新鮮炸起,拎出黎仍然係熱架。
即炸響鈴

鮮蝦水餃
裡面好大啖肉,加上爽口木耳
調味亦調得好,唔會好咸。
最後我一定要叫個烏冬,食完火鍋,再黎個烏冬就岩岩好。
鮮蝦雲吞
金菇