2022-08-16
今日嚟到筲箕灣形薈嘅一家食飯 , 餐廳裝修極具傳統中國風 , 同時有好多特色打卡位 , 新舊共融 , 食飯 + 打卡同時進行 ! 口水雞 ($88) 口水雞嫩滑 , 就算係非雞脾部位都唔嚡口 , 配埋惹味微辣嘅口水雞汁 , 食唔停口 山藥露筍溜魚片 ($138)菜式感覺養生健康 , 唔好以為健康菜式一定唔好食 , 呢碟絕對會俾到驚喜你 ! 魚片滑溜 , 山藥爽口 , 好好食 ! 我覺得呢個餸菜簡直係老少咸宜 !! 👍👍 鮮肉鍋貼 (5隻) ($50) 睇賣相就知好食 , 肉汁爆出嚟 😲😲 底部煎至金黃香脆 ! 大大隻 , 好有滿足感 !缸鴨狗玫瑰桂花湯丸 ($45) 賣相同樣冇得輸 😍😍 酒釀入面仲有粉紅色嘅玫瑰花絮 🌹🌹 非常精緻 , 我諗大部分女仔都會被佢吸引 ~ 湯丸係芝麻流心餡 ! 甜而不膩 ~溫文爺爺 ($40)椰子芝士奶蓋 , 第一次試椰子味芝士奶蓋 , 幾特別 , 好香 ! 茶味突出 , 椰子 jelly 令口感更豐富 ! 甜美二妹 ($36)呢杯係橙 , 柚子同蜜糖嘅伯爵茶 , 加左香草迷迭香 , 茶味同香草咪同樣突出 , 酸酸甜甜的 , 好開胃 😋總括而言 , 餐廳裝
甜美二妹 ($36)