2023-08-20
🥗上環健康又飽肚嘅poke bowl🥗-唔知大家有冇試過食得太多 所以想食light啲但又唔想食沙律咁淡同唔夠飽 (其實真係唔知點解咁多人可以食一碗菜就夠飽)😖 所以今次同friend㨂咗呢排好hit嘅poke bowl 有得自己㨂材料 好好玩😎-🍣Creamy Baby $118我地㨂咗一款餐廳推薦口味同自選poke bowl 第一款係以三文魚做main protein嘅Creamy Baby👶🏻 poke bowl嘅base可以㨂壽司飯 糙米飯 沙律菜 甚至有蕎麥麵 仲可以㨂雙拼 想cut carbs嘅朋友可以留意🤣 另外佢嘅toppings包咗牛油果 雞蛋絲 豆腐 青瓜 蟹籽 木魚絲同脆炸蒜粒 都幾豐富🥳 配嘅醬係芥末乳酪沙律醬 唔會太辣 都幾fresh😊-🥗Tuna Bowl $98另外自選口味我地㨂咗吞拿魚配糙米飯同沙律菜😚 比起普通壽司飯 糙米飯更加有口感🙌🏻 另外toppings我地㨂咗車厘茄 枝豆 紫洋蔥 紫菜絲同芝麻碎 配上酸酸甜甜嘅柚子醬 幾開胃 好啱夏天食😙-🥥Iced Coconut Espresso 椰青冰萃咖啡椰青加咖啡好似比較少見 所以㨂咗佢🤣 又估唔到都
🍣Creamy Baby $118
🥗Tuna Bowl $98
🥥Iced Coconut Espresso 椰青冰萃咖啡
椰青加咖啡好似比較少見 所以㨂咗佢🤣 又估唔到都幾夾 椰青嘅青新甜味加少少酸 同咖啡冇咩違和感 咖啡本身應該係比較深焙同偏nutty味道 如果用淺焙少少同酸少少嘅豆 應該仲多synergy🤪
🍵Matcha Protein Milk 抹茶高蛋白飲
唔知大家有冇飲過啲代餐或protein shake😂 佢係偏果款蛋白飲嘅路線 不過唔會有好假嘅代糖味 而且茶咁好出 可以因為佢有特別加上抹茶粉😎 有需要吸收extra protein嘅朋友可奬一試
📍Poking (上環)
上環蘇杭街121號地舖