2015-09-16
黎到上環,搵野食就基本上要行好多斜跳同好多樓梯。係上環既依間Cafe,地理位置就比較偏遠隔涉,但食物質素頗有驚喜店面燈光柔和,裝修有種令人和諧既感覺。岩哂文青或偽文青(⬅我LOL),係入面舒舒服服歎杯咖啡All Day Breakfast (包1杯飲品)$98食後感: All Day Breakfast有炒滑蛋,煎腸,煙肉,薯餅,面 包,沙律菜和蘭香籽優格。面包和優格挺驚喜的,面包外微脆和內鬆遠,帶點甜味,而優格係雲呢拿味,但味道不會太甜,配上蘭香籽,味道更清新和健康。而薯餅又係另一個亮點,上面有可愛既茄汁貓咪,而且薯餅質地一點也不鬆散,食落香脆。Vanilla Babycinno $34無咖啡既babycinno,有來自法國既雲呢拿和牛奶。吸缀一口,香甜柔滑既口感👍有著淡淡奶香,但又會甜得令人反胃,推介給中意飲奶既同好同埋小朋友Latte $40咖啡豆由老闆親自挑選,為了確保質素,老闆都會定期購入不同咖啡豆☕而今次飲既係來自colombia, huila。咖啡入口幼滑,上面有隻熊仔拉花😍🐻令人吾捨得飲水滴型既窩夫,灑上彩針,配上紫薯蓉一流賣相一流👍窩夫口感軟熟,偏稔富蛋香,但就吾係我
店面燈光柔和,裝修有種令人和諧既感覺。岩哂文青或偽文青(⬅我LOL),係入面舒舒服服歎杯咖啡 All Day Breakfast (包1杯飲品)$98
Vanilla Babycinno $34
Latte $40
咖啡豆由老闆親自挑選,為了確保質素,老闆都會定期購入不同咖啡豆☕而今次飲既係來自colombia, huila。咖啡入口幼滑,上面有隻熊仔拉花😍🐻令人吾捨得飲 水滴型既窩夫,灑上彩針,配上紫薯蓉一流賣相一流👍窩夫口感軟熟,偏稔富蛋香,但就吾係我最愛既脆身口感😣窩夫入面有日式麻糬(+$10),加強煙煙韌韌口感。店主為追求天然甜,紫薯是混合上黄薯,令甜度更自然。中間既雲呢拿雪糕同旁邊既朱古力醬,和紫薯味窩夫超夾👍整體上甜度岩岩好,吾會太甜。而值得一提既係,店家每次親自挑選紫薯,確保烹調出新鮮,美味既紫薯窩夫👍店家既心機真係好值得欣賞 4層銅鑼燒加4層紫薯蓉,軟熟既銅鑼燒配上香濃紫薯蓉,口口都是紫薯既香味。紫薯蓉只加入丁點既糖作調味,所以味道絕不死甜🙅甘苦紫薯配上香甜雲尼拿雪糕,食落剛好中和甘苦味道,更可順道消一消暑🌞隨餐附上一杯紫薯latte,紫薯味不算非常濃,但正正適合係食完 甜品後享用
另外大家亦可加$15可以享用一壼冰凍夏日花茶😍桂花配上柚子同蘋果粒,味道清新🌞同炎熱講bye bye 芭菲跟之前介紹既MIni DoraYaki Set有點相似,4塊銅鑼燒配上紫薯蓉,中間加上雪糕🍨下面係cream同脆脆,食起上黎比DoraYaki口感更豐富😋而且一杯食落更方便。雖然份量較細,但紫薯味仍然超強的!跟餐的話跟$35就可以食到啦