Green Orange

今日放工同朋友去咗上環嘅西餐廳 Green Orange 食晚餐,由於係樓上餐廳,所以相對比較寧靜,亦都坐得舒服啲。我哋叫咗個二人晚餐,首先有刺身帶子沙律,鮮甜嘅帶子刺身上面有啲三文魚子,仲有少少青瓜粒同芥末,清新得嚟又開胃。前菜我哋揀咗極盡邪惡嘅雞肝醬拼盤,除咗有又滑又香濃嘅雞肝醬,仲有配咗黑松露嘅芝士同salami,配烘過嘅餐包一流,雞肝醬上面有一層雞油,非常香滑而且雞味濃郁。拼盤仲有酸瓜,食完之後可以幫助去油膩感。餐湯有甜甜地嘅忌廉南瓜湯。主菜我哋揀咗美國頂級牛柳裙邊,medium 嘅牛柳燒到啱啱好,外面有焦香味,入面仍然粉嫩。上面鋪咗Parsley,食落有淡淡的香草味同黑醋調味。第二度主菜係黑松露意大利飯,黑松露香氣撲鼻,意大利飯入面夾雜住雜菇,食落爽口 juicy。甜品我揀咗意式奶凍,熱情果醬同生果酸酸甜甜,好配合奶凍。朋友叫咗啤梨蘋果金寶,crumble 夠脆,同雲呢拿雪糕好夾,仲食到啤梨嘅果肉。飲品就揀咗prosecco,夠消暑味道又唔會太搶。

刺身帶子沙律

雞肝醬拼盤

餐湯有甜甜地嘅忌廉南瓜湯。
忌廉南瓜湯

美國頂級牛柳裙邊

黑松露意大利飯

甜品我揀咗意式奶凍,熱情果醬同生果酸酸甜甜,好配合奶凍。
意式奶凍

啤梨蘋果金寶

飲品就揀咗prosecco,夠消暑味道又唔會太搶。
prosecco
2022-07-20