2024-08-30
人情味濃無味精上環真隱世港式海鮮小店🐟🦐🦀店舖座落於上環歌賦街,店舖門面不大,門口用亮藍色作裝潢,店內裝修採用了舒適日系設計,帶點溫馨的家庭風格,濃厚的人情味。主打海鮮餐的店家堅持用最時令的食材,所以菜單有時會因應食材稍作改動,好彩的話可能有機會免費升級。可以WhatsApp查詢當天的時令海鮮。店員會首先好有耐心咁向我哋介紹各款菜式特色,時不時都問下菜式是否啱口味,服務質素一流~二人餐 HKD498 - 酸甜開胃話梅車厘茄員工親手一粒粒去皮!然後浸泡係梅酒,令車厘茄更入味。味道就係酸酸甜甜,非常開胃!- 炸物拼盤🍤🍗拼盤有炸魚肉燒賣、吉列炸蝦、酥炸日式餃子及炸魚餅,炸物都經過精心調味和酥炸,外皮金黃酥脆,內裡多汁鮮嫩- 蒜蓉蒸大虎蝦🦐成隻蝦仲大過我手掌,蝦肉彈牙鮮甜,蒜蓉同香蔥味好突出但都唔會蓋過虎蝦的鮮甜。而薯粉就剛好吸曬汁,十分入味。- 香茅檸檬鹽焗魚🐟平時會採用烏頭魚作鹽焗,今次升級採用龍占魚,粗鹽焗魚的方式比較特別,先用香茅檸檬去腥,再用鹽覆蓋整魚焗製,利用魚鱗的特性,魚肉唔會直接接觸到粗鹽,既保留鮮味又唔會過咸。秘製的醬汁略帶微酸味更加吊出魚的鮮嫩,都有少少似泰式食法。龍占魚
上環真隱世港式海鮮小店
🐟🦐🦀
二人餐 HKD498
- 酸甜開胃話梅車厘茄
- 炸物拼盤🍤🍗
- 蒜蓉蒸大虎蝦🦐
- 香茅檸檬鹽焗魚🐟
平時會採用烏頭魚作鹽焗,今次升級採用龍占魚,粗鹽焗魚的方式比較特別,先用香茅檸檬去腥,再用鹽覆蓋整魚焗製,利用魚鱗的特性,魚肉唔會直接接觸到粗鹽,既保留鮮味又唔會過咸。秘製的醬汁略帶微酸味更加吊出魚的鮮嫩,都有少少似泰式食法。龍占魚細骨不多,就算唔太識食魚的人都唔使太擔心。每份鹽焗魚即叫即製,限量供應,可以預先留貨。
鮮濃蝦湯泡菜鍋🐟🦐🦀🥣
材料包括: 海蝦、魚片、墨魚餅、豬頸肉、肥牛、金菇及雜菜, 非常之豐富!分量都比想象中大。
湯底係濃蝦湯,加上泡菜的微辣,惹味十足。(記得飲埋D湯啊!)
蝦籽蝦油撈麵 + 香蒜蔥油撈麵 🍜
雖然都係撈麵,但係配醬不同,味道都好有分別。整體來講,麵質滑口彈牙,加上有蔬菜作配菜,可以解膩。
蝦籽蝦油撈麵用左店家自家製蝦油,略帶鹹香,基本上每一條麵都沾有蝦油~ ; 而香蒜蔥油撈麵就十分之香口。
最重要的主打來啦,果日店家表示很高興,所以就拎左珍藏的人蔘酒請我地飲!超級驚喜!極濃人蔘香,而酒味唔會太過刺喉。大家不妨過來試下自己運氣,睇下飲唔飲到店家珍藏啦!
整體來説,座位闊落舒服,店家好客熱情,菜式特別,完成度高,價錢非常合理,係一間值得再度拜訪的小店。