2018-10-24 598 views
香港人真係好鍾意飲茶,由早茶都夜茶,一日之中嘅咩時間都唔介意飲番餐茶。今日我地收工後就一齊去咗飲夜茶。🌿白灼唐生菜 $38一開始以健康嘅白灼唐生菜開始我地哩餐夜茶。要夠健康所以我地叫咗走油,由於店內落單個system打得清清楚楚,當然走油冇難度。配上店內嘅公雞餐具,畫面好靚~ (侍應哥哥提我地要咁影架😆) 見到哩間點心茶餐廳同區內另一間好出名但好早收鋪嘅茶樓一樣有周記二字。當然要比較吓佢地嘅流心西多同埋蝦多士啦🤓🧡黃金流心西多士 $38個流心西多士一上枱,我地當然急不及待想解剖佢啦~ 當把餐刀一掂到個西多士嘅面時,已經見到個西多士好似火山包住啲熔岩咁,見住啲流心bulu bulu咁流動,已經令人食指大動!於是我地唔再忍手直接切落去啦!睇相都感受到個流心效果好流!非常流!睇到相都想食多次哩件咁邪惡嘅西多士呀!🍤黑白芝麻蝦多士 $38睇得出份蝦多士上抬時啱啱炸起,麵包鬆脆,加上蝦膠夠厚,非常足料。面頭嘅黑白芝麻都好多而且黐得好實,唔會一路食一路跌到一地都係,可惜唔係太夠香。 當然飲茶不得不叫蝦餃燒賣啦!哩度嘅蝦餃燒賣有樣特別,就係佢特別大,聲稱粒粒「足三兩」。而且佢仲係得一籠3粒,對我地3

🌿白灼唐生菜 $38
白灼唐生菜

🧡黃金流心西多士 $38

🍤黑白芝麻蝦多士 $38
黑白芝麻蝦多士

當然飲茶不得不叫蝦餃燒賣啦!哩度嘅蝦餃燒賣有樣特別,就係佢特別大,聲稱粒粒「足三兩」。而且佢仲係得一籠3粒,對我地3個嚟講就啱啱好分得勻了

🦐周記蝦餃皇 $38
周記蝦餃皇

🔥蟹子花枝燒賣皇 $38
蟹子花枝燒賣皇

上枱一見,蝦餃燒賣果然大大粒,夠晒咬口。蝦餃咬開見到大大粒蝦肉令人好滿足;而燒賣入口冇乜肥肉,可見用料唔錯~

👵🏼老干媽醬蒸排骨陳村粉 $42
老干媽醬蒸排骨陳村粉

本身晚飯時間要就咁食點心食到飽有點難度,所以我地點咗個主食。我地都唔係好食得辣,好彩一問之下知道哩個陳村粉有得叫小辣,於是我地就順利得到哩個入口唔太辣又夠惹味嘅陳村粉。可惜佢好細份

👁細心睇嘅話會發現哩張相入面嘅陳村粉已經撈好,而唔係一上枱就相機食先,原因係因為我地當時努力同流心西多士搏鬥緊,侍應哥哥為免我地食嘅時候啲汁已經比底嘅粉索晒,主動出手助我地一臂之力,十分貼心呢!

🕸炸米網春卷 $28
炸米網春卷

最後我地仲叫咗個炸米網春卷,不過就冇咩特別,好在都幾香口~

整體嚟講,香港仔周記點心好食,服務又周到,係間值得支持嘅新店呢~
$87 (Dinner)
黑白芝麻蝦多士
周記蝦餃皇