2023-08-10
FD幫我慶生,話要去一家好高質嘅日料店,咁好期待。店鋪裝修得好日本風,原木色睇落都好溫馨。Lychee Yakult Soda同Blue Sky Yakult Soda,日本居酒屋傳統蘇打,飲落好清爽。餐廳宜家做緊promotion,可以scan QR code玩小遊戲,我地中左一份sake同一杯柚子酒。獎品分量都幾大下,sake入口好溫和,唔會太高濃度,唔錯。燒和牛舌沙律,牛舌分量都幾多下,上面有少少漬物碎,搭配來食都幾惹味。當日有數款海鮮可以揀,揀咗當季梭子魚同埋赤貝。新鮮赤貝,切得好似一朵花咁,食落好彈牙鮮甜。梭子魚刺身,平時好少食嘅品種。魚皮用火微炙過,帶出魚油香味。魚肉鮮甜肥美,一條睇落好大,好快已經食曬。牡丹蝦同帆立貝刺身,牡丹蝦好大一隻,FD話好彈牙鮮甜,我就鐘意帆立貝多D,仲搭配埋青檸片,唔錯。牛肩蔥間,牛肩烤得好香口,秘制醬汁好香甜,同牛肉好夾。新鮮鰻魚,魚皮烤得脆啵啵,鰻魚肉食落好幼滑,加咗鰻魚醬一齊烤,都食得出鰻魚鮮甜。串燒仲搭配埋青瓜漬物,酸甜可口,建議加入menu裡面,下次可以散叫。牛筋膜同封門柳,食落好有彈性,口感好特別。牛小排蔥卷紫蘇醬油醬,紫蘇醬油醬加咗
梭子魚 刺身,平時好少食嘅品種。魚皮用火微炙過,帶出魚油香味。魚肉鮮甜肥美,一條睇落好大,好快已經食曬。
牡丹蝦同帆立貝 刺身,牡丹蝦好大一隻,FD話好彈牙鮮甜,我就鐘意帆立貝多D,仲搭配埋青檸片,唔錯。
牛筋膜同封門柳,食落好有彈性,口感好特別。牛小排蔥卷紫蘇醬油醬,紫蘇醬油醬加咗分,食落好特別,係出面食唔到嘅味道。
和牛五卵 壽司拼盤,和牛好高質,入口即化,五卵起到味覺昇華作用,好味。
哩間餐廳質素真係好高,難怪FD要揀哩間餐廳幫我慶生,食得好滿足!