2022-11-11
☘️啱啱過去嗰個星期日,約咗朋友去試呢間英式中餐。之前聽人講咗好耐所以特登嚟試!點解叫1908bc British Chinese?聽講話係因為第一間響英國嘅中菜餐廳係1908年開,所以呢間主打英式中菜嘅就以此命名,老闆好似都係從英國回來,呢度裝修係modern嘅西式setting, 一出電梯門口有幅孔雀壁畫好精細,影相好靚😊 餐廳仲有一個小小露台可提供露天坐位,不過當日陰天有小雨所以沒有開☘️我哋係book 咗周日lunch 而且好早,所以人比較少,揀咗個靠窗座位坐低,server 就好熱情過嚟打招呼,介紹呢度嘅特式同埋推薦,我哋最後參考咗佢嘅提議,加之前open rice 啲comments,最後揀咗以下兩個小食兩個主食嘅combination嚟share, 結果冇令我哋失望,而且有點喜出望外,食得超級愉快👍#蝦多士配甜辣醬 - 呢幾件蝦多士做法好精緻,除咗面包中間有蝦肉外,成隻蝦放埋響面做裝飾,再舖上滿滿芝麻,炸到金黃色,但入口一啲都唔感覺到油膩。配埋個酸甜醬好香口開胃😋#香酥鴨配薄餅 - 呢個香酥鴨皮脆肉汁鮮嫩,味道比較濃好香口,用嚟配薄餅加埋大蔥同青瓜絲,一啖咬落去嗰個香味真係
#香酥鴨配薄餅 - 呢個香酥鴨皮脆肉汁鮮嫩,味道比較濃好香口,用嚟配薄餅加埋大蔥同青瓜絲,一啖咬落去嗰個香味真係好正,薄餅係煙銀嗰種,唔係粉粉嗰種,我like 👍
#集會脆麵 - 呢個就係個server 介紹嘅,佢話係呢度嘅招牌,果然冇介紹錯。麵上面啲料好鬼多,有肉有鮮魷有菜之類,上檯時仲冒哂煙熱辣辣,不過最正嘅其實係佢嘅靈魂 - 脆麵 ,廚師炸到個麵外邊香脆,里面濕潤,仲要一啲都唔感覺到油,真係少啲功力都做唔到😜 佢哋仲有個素食嘅脆麵,唔食肉都有選擇👍
#焗豬扒飯 - 其實個a la carte 餐牌係冇焗豬扒飯嘅,佢原本只係餐廳特別嘅weekday lunch set menu 嘅其中一個選擇,但係因為太好食,好多客人,好似我咁響網上見倒好想試,所以餐廳可以on request 提供(當然要有靚豬扒存貨至得) 呢個番茄焗豬扒飯可以食得出係用新鮮蕃茄,唔係商業用嘅茄膏或醬,豬扒仲多過飯,肉質好嫩滑,一啲都唔’鞋’ ,好有豬味。蛋炒飯低配埋個番茄汁,我哋全部KO哂😋 其實啲嘢嘅份量都幾多,可以夠三個人食,不過實在太好味,我哋全部會哂所以食到好飽😜
☘️飲品叫咗一杯我嘅至愛Mojito, 朋友叫咗杯bloody Mary, 調得唔錯,唔好問點解唔飲茶要飲酒,話明英式中餐,入鄉隨俗,學鬼佬Sunday 晨早緊係要酒精提吓神啦😜
呢度座位濶落,坐得舒服,可以食倒好味中菜嘅同時又可以飲倒西式酒吧嘅cocktail 或洋酒,好適合朋友聚會。佢個weekday lunch menu 又好抵食,所以响附近返工嘅可以嚟試吓佢個lunch ! 我都已經諗定下次嚟試weekday lunch 個焗葡國雞飯了😜