2005-04-27 12 views
記得男朋友第一次約我出街食飯就係去lee 間鋪頭(佢好cheap), 叫左蠔餅同鹵水鵝, 其實我果陣係第一次食潮州野, 見鋪頭門口掛曬D食物出黎, 整蠔餅果個爐又係出面, 好驚唔乾淨. D野食到左果陣, 佢一夾就夾左好多比我, 唉... 我果刻唯有硬著頭皮食啦, 唔通嫌三嫌四, 以為我係大小姐咁. 點知一食~~~ 好好味, D鹵水鵝好正, 連鹵水鵝下面D豆腐同花生都超入味, 原來鹵水鵝係咁好味, 果晚我一個人仲叫左兩碗白飯撈埋D汁潻呀. D蠔餅都好正, D蠔好鮮味同好大粒, 我男朋友話正宗既潮州蠔餅係用鴨蛋, 但係佢地就用左雞蛋加鴨蛋, 但係都好好味. 自從果日之後, 我就成日走去喇, 有時一星期可能去兩三日潻呀, 當然係男朋友陪我去啦^_^