2016-11-13 4475 views
朋友推薦去朱敏記晚飯, 說小菜和桑拿菜都好味, 老實說坊間的桑拿菜.海鮮塔全不是我杯茶, 祗要食物新鮮就可以, 絕無師父手藝可言, 不知為可大行其道熱潮久久不退全...去到朱敏記才知是和味館的舊址, 我想老闆娘的名字就是朱敏吧! 老闆娘打扮好潮也熱情招待. 看一看餐牌小小菜館也真的很多選擇, 除了桑拿菜. 廣東小菜, 連京.川菜, 餃子饅頭炒粉麵飯全都有供應....但可惜我們一開始點菜就多樣都告訴我們沽清.... 煎藕餅冇,小炒皇冇,炒聖子冇, 紫菜卷冇, 連菜芯都話冇.....最終在老闆娘推介下我們吃了:-脆皮牛坑腩 $98 - 好食, 坑腩鬆化得來筋膜位不韌有咬口黃金魷魚拼餃子- 鹹旦王外層夠哂味, 但可惜魷魚很韌, 韮菜餃老闆娘強調是自家秘醬包製, 但老實說和一般用現成餃子皮包的餃子沒二樣. 脆皮豬手夠份量, 皮夠乾脆肉帶微鹹, 送啤酒一流豉汁蒸白鱔半條 $200-  白鱔不肥美又細條, 肉又腍, 豉汁不惹味, 失敗冰淋醬烤骨 $78 - 老闆娘話必食, 可惜排骨祗有外層汁醬惹味, 但其實肉係無咩味囉!啫啫皇帝菜 $68- 絕對失敗, 鹹到阿媽都唔應得. 朱敏記的小菜有好有不好,

....但可惜我們一開始點菜就多樣都告訴我們沽清

最終在老闆娘推介下我們吃了:-

脆皮豬手夠份量, 皮夠乾脆肉帶微鹹, 送啤酒一流

啫啫皇帝菜 $68- 絕對失敗, 鹹到阿媽都唔應得.

朱敏記的小菜有好有不好, 中規中矩喇, 不是朋友口中講得咁好唔食你損失類

但全晚上菜慢得離奇, 每食完第一碟要等20分鐘才有第二碟到, 6 個小菜足足1個半鐘才全部到齊

其實當晚我哋齊人到落單時都已經9點了, 當時店內也祗淨5成客左右. 是廚房不夠人手嗎 ? 其實樓面也不夠人手,

我們想找樓面追單也很麻煩, 無人在呀! 這方面小店真的要想辦法改善.

埋單連4枝啤酒 $785左右, 抵食, 但普普通通
脆皮牛肮腩
脆皮鹹豬手
豉汁鱔
黃金魷魚拼餃子
啫啫皇帝菜
冰淋醬烤骨
2016-11-08
$100 (Dinner)
脆皮牛肮腩