2017-07-28
來觀塘揾好朋友食下午茶,朋友愛健康但又想食西餐,我就諗起呢間黎過幾次既魔膳工坊,因為佢個salad bar好多款式,食物質素都唔錯,不過之前都係lunch/dinner時候黎,下午茶就無喇,原來而家有半價優惠羅宋湯配餐包每次黎既跟湯餐包都唔同,記得之前試過一次較淡口,今次就岩我,係圓法包,入面有唔少nuts,唔係hea既餐包沙律bar依然係我既最愛最欣賞呢到款式好多又廣,淨係沙律菜都已經有四大盤,連意粉都有另一邊既沙律bar除左生果外,有酸蘿蔔、芝士碎、蜜桃片、中華沙律、菇等,生果有西瓜、車厘茄等,加$20就有得任食,that's why我咁中意黎日式照燒雞卷暖沙律對於照燒雞呢樣野實在無法抗拒去到邊都要叫!而且岩岩食完飯,所以下午茶叫個卷就岩哂。不過原來比想像中大好多!因為呢個係單點既食品,兩人分都得,兩大卷,分享無問題墨西哥皮烤得邊邊香脆,有一定厚度,唔會太薄令口感減弱,陣陣麥香。入面作饀既照燒雞份量非常多,照燒汁非常濃郁,惹味無比,而且雞肉本身煎得香嫩稔滑,屬雞肶部位,連皮同適量脂肪令雞肉更滑溜,好滿意!沙律都佔左一半碟,沙律菜新鮮,但個人中意羅馬生菜果類較爽脆既沙律菜生果部份有蜜
羅宋湯配餐包
沙律bar依然係我既最愛
日式照燒雞卷暖沙律
對於照燒雞呢樣野實在無法抗拒去到邊都要叫!
而且岩岩食完飯,所以下午茶叫個卷就岩哂。
沙律都佔左一半碟,沙律菜新鮮,但個人中意羅馬生菜果類較爽脆既沙律菜生果部份有蜜桃!
主餐叫左ribs!
雖然下午茶但份量一啲都唔「下午茶」XD 完全係個正餐份量。
Ribs醬汁調得甜咸相宜,濃郁之餘又唔會過咸,份量大約係平時既半份,半價左四十幾蚊,好crazy
Latte
簡單拉花,奶味濃且口感頗滑,不過不失!