2018-07-26 865 views
今日晏晝我就同兩個朋友去咗呢度食個下午茶,星期六,對於一個要番工嘅人黎講,飲茶就係件奢侈嘅事情,我哋一行三人,第一時間入酒樓,入到去根本就唔需要攞飛,嗰度啲侍應都唔多睬你,所以好多野都自動波,咁入咗去我哋就見到張枱,啲熟客已經好快咁坐低左,有見及此我都唔客氣,周圍搵下邊度有枱就坐,依啲freestyle,真係好似細細個去咗飲茶咁,講真我都幾鍾意,枱可以自己揀,而唔係被安排,😜,可能星期六係weekend嘅關係,心情都放鬆啲,相反我哋坐低左,啲侍應走過來問我地幾多位飲咩茶。之後就係最重要嘅環節,寫食物表,咁話說,我哋都仲叫做後生仔女🙈,嘆茶就必要㗎啦,但同時食嘢都梗係要㗎啦,寫下寫下唔夠寫左十幾籠點心,嗰侍應嬸嬸睇咗張單,眼都得埋就問啦你地真係要咁多?我哋雄心壯志就話係呀我哋係要咁多啊我哋後生食得晒呀三個人喎。咁個嬸嬸就直接落單,首先講吓我攞張單係下午茶時段嘅,所以啲嘢會有限制,但我都已經隨心所欲係咁寫下。令我覺得最特別嘅係,已經叫做下午茶時段特價,佢仲要花款多多,尤其個燒賣四粒都唔同,都唔錯㗎,嗰個灌湯餃就喊定一人一客,呢個就一般啦,可以講下個油菜,呢個油菜其實唔係好特別,但勝在佢冇沙,叫做食得過, 因為我之前去過一啲酒樓可能因為下午茶時段,我叫咗兩碟油菜都係有沙嘅,所以我覺得油菜有冇沙係好重要,仲有個炸蝦餅都幾好架,都幾脆,牛肉球有大大粒咁,個牛肚呢就好大份,都幾底食,反而個飯就少咗啲,但又岩我地三個後生嘅食量。
整體而言,不過不失,但勝在下午茶價錢夠抵食,可以嘅話我都會再去。
2018-07-21