2022-10-11
小時候因為媽媽的朋友住裕民中心,所以會時常帶我們去附近行街食飯,今天我就帶媽媽過來懷緬一下過去,回到呢一區搵嘢食,見到這一間超過40年的懷舊上海菜館,入到去真係幾十年如一日,好像回到過去一樣!裝修舊式簡單且樸素,懷舊紙皮石地板,龍鳳雙喜筷子套,和小時候見到的上海菜館一模一樣,完全沒有被時代改變。入到去打開餐牌,封面設計懷舊勁有feel,食物種類繁多,好多食物都好想試下!有辣的京、川菜,亦有唔辣的傳統上海菜,例如肴肉、獅子頭、上海粗炒,而甜品就好想試紅糖糍粑,畢竟肚子位置有限,今次就叫個二人套餐試試先!二人套餐小菜選擇夠多,好多招牌菜式都可以揀!小籠包($48)食上海菜,最鍾意叫小籠包,一籠四隻,一啖一口有湯汁。二人套餐 - 兩款小菜和一個湯($258) 包兩個白飯 & 八寶茶或一款小菜、一個湯及一個小點($218) 包兩個白飯 & 八寶茶我們揀了小菜兩款的套餐。糖醋排骨(二人套餐)糖醋汁香濃開胃,啱晒小朋友,醋味出眾,排骨是類似豬扒那一種沒有骨,加上大量洋蔥青椒,酸酸甜甜特別開胃,送飯之選!銀芽鱔糊(二人套餐 另+$33)揀了媽媽喜愛吃的銀芽鱔糊,份量都很足,上枱熱辣辣,銀芽爽口加上濃
小籠包($48)
食上海菜,最鍾意叫小籠包,一籠四隻,一啖一口有湯汁。
我們揀了小菜兩款的套餐。
糖醋排骨(二人套餐)
銀芽鱔糊(二人套餐 另+$33)
揀了媽媽喜愛吃的銀芽鱔糊,份量都很足,上枱熱辣辣,銀芽爽口加上濃油赤醬,鱔唔會有腥味,撈飯絕對一流!
雲吞雞(二人套餐 另+$40)
用煲仔上枱熱辣辣,三大粒菜肉雲吞,雞髀肉煲到好霖,仲有金華火腿粒,湯頭香濃!
八寶茶
有驚喜必試!用懷舊中式杯上枱特別有情懷,第一次飲覺得香甜好飲,消除油膩感,非常足料有紅棗、菊花、桂圓、杞子、陳皮,養生滋潤。
食物 : ⭐️⭐️⭐️⭐
食物種類繁多,吃的是懷舊情懷及人情味,而且是小店一家上下的用心經營,這種老區小店買少見少,實在難得,應該支持!
環境:雖然位置不多,晚市需要排隊,格局係舊式冰室卡座,牆上掛了很多舊日觀塘的彩繪,充滿懷舊的味道
總結:經過可以帶爸爸媽媽過來試試,重拾一下情懷!下次希望有機會試吓佢哋一些川菜菜式,例如溜肥腸、辣子雞丁!