Restaurant: Shanghai Wing Wah (Sze Chung) Restaurant
Info:

諗住係觀塘食餐返好入到門口完全無視我地 以為自己揀位坐啦 見個卡位無人正想坐落去時個職員大大聲叫坐第二度...明明一入門口已經見到我地又無招呼算 可能你地生意多做到個人燥底點知後面好戲正式上演啲野食平凡得黎份量又少又貴水煮魚200幾蚊個份量細到。。。。。。同出面茶記食一人小菜差唔多人均消費300蚊可以完全無飽嘅感覺衛生仲要好差地下係跣既 老人家唔小心都容易仆親個樓面仲可以若無其事咁真係食到一肚火本身都好少寫食評 真係極好食或者極差先會寫而今次係後者!劣!
諗住係觀塘食餐返好
入到門口完全無視我地
以為自己揀位坐啦 見個卡位無人正想坐落去時
個職員大大聲叫坐第二度...
明明一入門口已經見到我地又無招呼
算 可能你地生意多做到個人燥底

點知後面好戲正式上演
啲野食平凡得黎份量又少又貴
水煮魚200幾蚊個份量細到。。。。。。
同出面茶記食一人小菜差唔多
人均消費300蚊可以完全無飽嘅感覺
衛生仲要好差
地下係跣既 老人家唔小心都容易仆親
樓面仲可以若無其事咁
真係食到一肚火
本身都好少寫食評
真係極好食或者極差先會寫
而今次係後者!劣!

2024-10-11 1030 views
未食過水平咁差嘅上海菜食物價錢同質素不成正比店員服務態度衛生情況欠佳 碗碟上枱仲有食物殘渣奶油津白變奶油水娃娃菜又淡又水小籠包皮厚又乾係百佳買包返屋企蒸都好食過佢
未食過水平咁差嘅上海菜
又淡又水
小籠包皮厚又乾
係百佳買包返屋企蒸都好食過佢
2024-10-10 1209 views
今晚特意由油麻地過去支持「上海榮華川菜館」,這間小店的裝潢有點殘舊,讓我感覺彷彿回到八十年代,估計已有三四十年歷史。雖然環境簡單,但卻散發著懷舊的魅力。我點了最喜歡的獅子頭和小籠包,搭配的客飯淋上了美味的汁,撈飯的口感一流,讓人忍不住多吃幾口。獅子頭的份量十足,一口咬下去,肉質滑嫩,肉汁充盈,真的非常好食。小籠包則是正正常常,裡面有肉汁流出,雖然沒有特別驚喜,但也足夠讓人滿意。另點的椰子清湯味道清新,為整餐增添了不少風味。這頓餐的價格相當實惠,客飯連湯和豆漿只需$62,小籠包$48,性價比很高。我已經計劃下次再來試試他們的回鍋肉客飯。老闆娘和她兒子用上海話溝通,而對客人則流利廣東話,讓人感受到入鄉隨俗的暖意。總的來說,這是一頓滿意的晚餐,值得再來光顧!

$80 (Dinner)
  • 小籠包
  • 時菜獅子頭
中學時期喺觀塘讀書,已間中幫襯,到近期睇香城映畫,先知餐廳現時由第二代接手,對新菜式「死前必食醬爆肉丁」好有興趣,前幾日又見老闆喺FB出POST話市道淡靜,抱住課金支持嘅心情,把握機會嚐新。香煎鍋貼$48鍋貼係上海菜代表食品,所以每逢去上海菜館必定會點。呢份鍋貼,皮比其他嘅薄,似餃子多過鍋貼,饀料都係平常水準,不過底部煎得夠脆,仲用麵粉水煎成羽根餃子,食得過癮。酸辣湯$78上枱夠熱,酸辣適中,如果多啲筍絲本耳絲會更好食。死前必食醬爆肉丁$138今次食飯嘅重點,睇完香城映畫慕名試食,肉丁有酒香夠惹味,上枱趁熱食滋味一流,不過如果京葱可以切幼啲應該更好食。鱔糊粗炒$138又想食鱔糊同粗炒,估唔到有呢個組合。鱔條爽口,韮黃夠多,薑絲夠幼細,醬汁可以再濃郁啲就更好。粗炒用烏冬比較失望,如果用番傳統上海粗麵,觀感就完全唔同。今晚準時6點到,連埋我都有4枱客,不過見到廳面未算好整齊,如果可以執番企理,好似「不租之客」條片咁樣,可以做多幾枱客。樓面阿姐配小妹妹,待客態度好似咖喱係片入面咁,無乜笑容,有欠親和主動,我相信不少觀眾都想支持小店同品嚐「死前必食醬爆肉丁」,今次晚飯,我認為食物水準不俗,不過

香煎鍋貼$48

酸辣湯$78

上枱夠熱,酸辣適中,如果多啲筍絲本耳絲會更好食。

死前必食醬爆肉丁$138

鱔糊粗炒$138

今晚準時6點到,連埋我都有4枱客,不過見到廳面未算好整齊,如果可以執番企理,好似「不租之客」條片咁樣,可以做多幾枱客。樓面阿姐配小妹妹,待客態度好似咖喱係片入面咁,無乜笑容,有欠親和主動,我相信不少觀眾都想支持小店同品嚐「死前必食醬爆肉丁」,今次晚飯,我認為食物水準不俗,不過用餐體驗稍欠理想,市道雖然差,但如果出品優秀,總有客人捧場,借林耀聲喺片入面對白,希望舖頭做得住,捱過市道低潮。香煎鍋貼$48

酸辣湯$78

上枱夠熱,酸辣適中,如果多啲筍絲本耳絲會更好食。

死前必食醬爆肉丁$138

今餐飯嘅重點。好奇怪,推出咗咁耐,網上竟然無人出試食報告,抱住極大期待同好奇心,睇完香城映畫慕名嚟試食,肉丁有酒香夠惹味,上枱趁熱食滋味一流,係可以ENCORE嘅菜式。不過如果京葱可以切幼啲應該更好食。

鱔糊粗炒$138

香煎鍋貼
死前必食醬爆肉丁
鱔糊粗炒
2024-08-09
香煎鍋貼
死前必食醬爆肉丁
2024-04-15 3042 views
點了醉雞,$98份量只是外邊一般食肆份量的一半,味道也一般;以為鍋貼是招牌,結果底不夠脆,面又淋,賣相也不好。因為滾水放在膠水壺內,所以沒膽量飲水,唯有叫了$12/小紙杯豆漿,也是小杯得可憐!唯一可取是餸菜味道不算太鹹。
$120 (Dinner)
2024-04-14 3129 views
本身就好想支持佢嘅,所以專登山長水遠帶住個行動不便嘅母親大人都去食返餐,點知真係支持唔落,實在係難食,而且貴得有啲誇張, 一個鱔糊客飯(碟鱔糊係好細碟嘅),一碟雞絲粉皮(佢真係雞絲粉皮只有雞絲同粉皮加上醬汁冇任何配料),沒有任何豪華嘅裝飾,非常之平民但係收費$250。老實講你想人支持你,收貴啲唔係問題,但係食物質素真係唔好咁差,而家咁嘅質素真係唔會再幫襯多一次囉。首先講下個雞絲粉皮先,我係一個唔識整煮食嘅人,但係我自己整一定會整得好過佢,簡單講句真係冇技巧可言。講下個鱔糊啦,個鱔咬落去係爽嘅,呢個係唯一嘅好處,但係嗰啲醬汁全部傑到一pat pat,用筷子可以將個劈汁一舊舊咁夾起,入口真係有啲難受。成日喺社交平台 嗰度埋怨點解冇客,首先請檢討下廚藝,然後先至好要求啲客人多啲嚟食囉,講到尾收費實在唔平,如果好食嘅就值得, 但係唔好食就唔會再有回頭客㗎啦!
2024-04-12
$250 (Dinner)
  • 無!
2024-02-20 2997 views
食上海菜嘅良心店真係唔多,觀塘呢間係其中之一。中午嚟到,簡簡單單叫個回鍋肉客飯,白飯轉我最鍾意嘅菜飯。先嚟碗例湯,係西洋菜煲瘦肉,入面仲有冬菇,勁足料,味濃之餘又唔覺有味精,飲完唔使扯水,啱哂勁缺湯水嘅我😂。回鍋肉味道同份量正常,亦冇乜一般上海菜嗰種油膩感覺,唔錯,不過美中不足係冇我鍾意嘅豆腐乾。另外,餐具衛生都有進步空間。幾鍾意呢度夠庶民,豐儉由人,你食個四十幾蚊嘅回鍋肉客飯又得,叫個九十幾蚊嘅炒鱔糊客飯又得,得咗😆。
食上海菜嘅良心店真係唔多,觀塘呢間係其中之一。

我係外賣平台叫外賣,總共叫左$1xxx本身仲擔心叫得太多,點知份量少不得止,仲要難食!!!打去舖頭反應,個員工態度極度惡劣,我覺得如果店員態度好少少,都冇咁嬲,佢仲激動過我,然後理所當然咁,咁我打出嚟大家評評理!!!酸菜魚$268 但只有譚仔膠兜一碗 魚味勁腥 成碗得幾舊魚+酸菜(店員話我地係咁個喎,一係你去譚仔食囉)辣子雞丁$138 雞乾到 懷疑人生糖醋魚塊$122 係炸魚柳剪開 總要得5塊(店員仲話我地係8塊,唔係5塊喎!)涼拌海蜇 極難食 腥到爆 完全入唔到口人生未食過咁鹹既雞絲粉皮最後我同店員講,我作為客人,我只係反映食物質素同份量達唔到期望,但你態度差之餘,又唔接受的話,我只好去平台投訴!點知個店員態度更差,最後我已經唔想再同佢講!真係比錢買難受!建議大家唔好比錢體驗難受!
我係外賣平台叫外賣,總共叫左$1xxx

酸菜魚$268 但只有譚仔膠兜一碗
魚味勁腥 成碗得幾舊魚+酸菜
(店員話我地係咁個喎,一係你去譚仔食囉)
辣子雞丁$138 雞乾到 懷疑人生
糖醋魚塊$122 係炸魚柳剪開 總要得5塊
(店員仲話我地係8塊,唔係5塊喎!)
涼拌海蜇 極難食 腥到爆 完全入唔到口
人生未食過咁鹹既雞絲粉皮

點知個店員態度更差,最後我已經唔想再同佢講!

真係比錢買難受!
建議大家唔好比錢體驗難受!

Waiting Time
2 Minutes (Delivery)
Type of Meal
Dinner
收到的時候真的十分生氣晚餐的價錢卻收到午餐的份量這裏total要$1025 而且等待的時間極長酸菜魚$268得譚仔米線的份量麻婆豆腐竟然要$82?辣子雞的雞是雞柳?!糖醋魚塊是用氣炸鍋炸完再剪海蜇和雞絲粉皮難吃過超級市場即食包重點是店員的態度極度差劣Eg:堂食都係咁 想點 仲要覺得是消費者的問題魚柳聲稱有八塊 但實質只有五塊有錄音為證 新年流流吃到一把火!各位觀塘區的朋友 真的要避雷這間店總結伏伏伏伏伏伏到爆
收到的時候真的十分生氣
晚餐的價錢卻收到午餐的份量
這裏total要$1025 而且等待的時間極長
酸菜魚$268得譚仔米線的份量
麻婆豆腐竟然要$82?
辣子雞的雞是雞柳?!
糖醋魚塊是用氣炸鍋炸完再剪
海蜇和雞絲粉皮難吃過超級市場即食包
重點是店員的態度極度差劣
Eg:堂食都係咁 想點 仲要覺得是消費者的問題
魚柳聲稱有八塊 但實質只有五塊
有錄音為證 新年流流吃到一把火!
各位觀塘區的朋友 真的要避雷這間店
總結伏伏伏伏伏伏到爆
Delivery
2024-02-18 1194 views
外賣要了一份鱔糊粗炒,豆沙鍋餅,鍋貼四隻。鱔糊粗炒主要係芽菜,鱔糊寥寥可數,非常油膩,得個鹹字!豆沙鍋餅淡而無味,餅皮有油益味。打開外賣先知道鍋貼冇貨,要自行打去外賣平台取消及安排退款。
鱔糊粗炒+豆沙鍋餅
2024-02-18
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$294 (Dinner)
2024-02-08 1186 views
本身期待左好耐果日同太太諗住食上海野 佢冇食午餐諗住早少少去 點知去到話落場6點先開 老人家服務態度認真唔算好 咁諗住是但啦 好唔好都係一餐姐一上菜 哇酸辣湯 應該普通野姐 點知 嚟左咁大碗 一飲 完全眼前一亮駛唔駛咁高質 足料到 d料好似唔駛錢咁我太太平時好細食 然後佢飲左3/4碗 我飲左6/7碗 Cls 2人餐 駛唔駛比咁多我呀 之前再叫小籠包 呢個先係重點 可能我見識少但呢個我係香港食過最好食小籠包 湯汁鮮美 皮薄而不穿 不得了 個獅子頭同滕椒魚皮 都高質 八寳茶對得住佢單叫45 蚊 但係對比小籠包真係比下去 2百2蚊 一個湯一個飯 一個小食 仲有兩杯八寳茶 呢個價錢 食到咁好味上海野真係 不得了
本身期待左好耐

但係對比小籠包真係比下去
2百2蚊 一個湯一個飯 一個小食 仲有兩杯八寳茶
呢個價錢 食到咁好味上海野真係 不得了
2024-01-26 1034 views
朋友話觀唐有好懷舊上海四川餐廳,見下午找地方食想起,就定過去試,地鐵站去都要行5-7分鐘,坐下都可以,不過杯同碗有丁點污糟,獅子頭客飯$60,份量粒丸真心少而且唔入味,勁失望,因為之前出面食開都偏大粒,但今次一粒仲要細不少回鍋肉客飯,最好味道的而且價錢最平$48,辣度都夠幾香,肉肥瘦都有,不過沒有豆腐乾有點失望炒鱔糊$96,芽菜勁但鱔就普通,醬汁有點杰身同咸,味道普通鍋站4件$48有點貴, follw APP就可送多2隻,感覺有點凍但味道幾好食,皮都軟熟帶凍…如沒有送多2隻真心唔抵食

炒鱔糊$96,芽菜勁但鱔就普通,醬汁有點杰身同咸,味道普通

2024-01-10 907 views
行過觀塘,體驗咗間有點回憶味道嘅餐廳。店內收音機播緊舊歌,感覺悠揚,搞到我一時半刻放唔低碗筷,上海菜味兒滿載!首先講下呢個宮寶雞丁,辣椒點綴得好,每一啖都辣得嚟又惹味,腰果同蝦仁加埋嘟嘟好聲,哇,簡直係米飯殺手!再嚟,無骨糖醋排骨,每一口都係肉,糖醋當權,酸酸甜甜嘅滋味撻得好,絲毫唔會過膩。雲吞雞,溫文噴香,肉食朋友嘅必點。雪白雞皮底下,肉質嫩滑,鳳眼啲雪菜豬肉餡雲吞,皮薄餡足,咬落去好過癮。娃娃菜吸晒湯汁,清甜可人。而末了嚟個八寶茶,甜中帶清,菊花味道喺嘴裏散開,解膩過癮!這家餐廳環境老派格調挺對味,如果想找回味覺上嘅童年記憶,呢度洗唔著憂。🍚🐔🥢

2023-12-27 964 views
野食好普通,尤其係個小籠包,基本上無咩汁,層皮好厚同偏硬,仲要有啲粉,味道唔會好過啲急凍小籠包好多,係純粹啲餡多啲啲餐具都幾污糟,隻杯同匙有積,要自己用佢俾嗰兜熱水摔返乾淨食物麻麻算,餐具唔乾淨都算,最頂唔順係啲服務態度,樓面個阿姐西口西面,講嘢好無禮貌,態度極差,好似前世欠左佢咁食物、環境、服務,無一樣做得好,喺度食飯係貼錢買難受,同樣價錢一定有更好嘅選擇,起碼唔駛受氣先希望多啲人睇到尼個comment唔好中伏

啲餐具都幾污糟,隻杯同匙有積,要自己用佢俾嗰兜熱水摔返乾淨

希望多啲人睇到尼個comment唔好中伏

2023-10-08 1488 views
始於1975年的特色上海菜館,見證香港四十多年上海菜小餐廳。招牌菜有好多 ,九王鱔糊、銀芽鱔糊、蒜泥白玉、宮保雞丁、花雕醉雞、砂窩雲吞雞、奶油津香、時菜獅子頭、糖醋排骨、口水雞、酸辣湯、雲吞雞、八寶茶、回鍋肉等。。。今次試咗花雕醉雞雖然雞好嫩滑,刀工一般,但花雕汁惹味之餘,酒味不會過重👍🏻鱔糊粗炒我好耐都冇 食過鱔糊,所以我就揀咗呢個鱔糊炒粗面 ,味道唔錯,但最驚喜嘅係啲鱔好 爽口酸辣湯好足料蛋絲冬菇絲木耳絲夠多酸酸辣辣好開胃時菜獅子頭入口即溶,肥而不膩,肉質鬆軟小籠包就唔係咁啱我口味😅, 普遍民眾對於小籠包的印象就是皮薄湯汁多,原來復古的中式, 小籠包係皮厚肉多的小籠包鍋貼鍋貼的皮比較厚,但吃起來不會硬還帶有彈性,咬起來真的很紮實還會有肉汁感,整個很飽滿

今次試咗
花雕醉雞雖然
雞好嫩滑,刀工一般,但花雕汁惹味之餘,酒味不會過重👍🏻

鱔糊粗炒

好足料蛋絲冬菇絲木耳絲夠多酸酸辣辣好開胃

時菜獅子頭
入口即溶,肥而不膩,肉質鬆軟

小籠包

鍋貼