2019-05-05 371 views
琴日同成大班大學同學聚舊,有同學訂左依間叫梅花邨小館嘅餐廳開大餐。餐廳位置方便,長沙灣落地鐵行一陣就到。依度主打潮州菜,同學之前食過話正,所以由佢發板。先黎個大大拼盤,主要有鵝肝,鵝片,腎同豆腐。潮式鵝肝平時少食,依間水準真係唔錯,味道香濃,鵝片係我鍾意果種,唔太肥亦唔太瘦,肉味同滷水汁既味道啱啱好。第二道係黃金豆腐,超香口嘅小食,整得外脆內軟,用黎送酒一流。(頭兩個餸掛住同朋友傾計,唔記得影相 )之後係依道嘅招牌菜之一,竹笙蟹肉雪燕窩,因為係招牌菜,所以依一刻終於記得揸住部相機影底,哈! 竹笙吸哂啲湯同蟹肉嘅精華,當然,雪燕應該係主角啦,想補一補嘅朋友可以嚟試下依個菜。再嚟係一餸兩食嘅骨香倉魚,原條上,老細叫我哋先食左魚塊先,食完剩骨部份幫我地攞入去再炸,又變左一碟佐酒小食。忍唔住問老細,平時潮州嘢都好少有咁煮法,老細解釋先知原來依家都係傾向有唔同嘅 fusion 做法,咁先至叫做有特色。食到依度其實都飽飽地,點知原來仲有兩個主菜未上,一個係川椒雞,另一個係梅花骨。川椒雞唔係辣果隻,不過炒得好香口好入味,啱我依個濃味控,梅花骨係令一種香,食落有種好柚子味嘅感覺,甜中帶少少酸果種,好特

食到依度其實都飽飽地,點知原來仲有兩個主菜未上,一個係川椒雞,另一個係梅花骨。川椒雞唔係辣果隻,不過炒得好香口好入味,啱我依個濃味控,梅花骨係令一種香,食落有種好柚子味嘅感覺,甜中帶少少酸果種,好特別。

終於食哂主菜,再嚟係甜品,因為太過飽,所以只有位再試兩款,一個係糖醋麵,另一個滾地糖藕,前者煎得薄身帶脆,糖醋分上,隨個人喜好,多人分享比較容易KO,藕條熱辣辣,滾上砂糖入口,有種暖心嘅感覺,個人覺得依個攞嚟送酒先至係最正。整餐飯質素高之餘,老板特別招呼周到,希望好快有機會同其他朋友再嚟幫襯。

川椒雞
梅子骨
竹笙蟹肉雪燕窩
倉魚 (可一餸兩食)
滾地糖藕
糖醋麵
2019-05-04
川椒雞
梅子骨
竹笙蟹肉雪燕窩
倉魚 (可一餸兩食)
滾地糖藕
糖醋麵