2023-02-07
一直都好鐘意去牧羊少年cafe, 次次都係上堂前去旺角雅蘭嗰間開餐。今晚係尖沙咀行完街,見到呢間個牧羊的裝修同餐牌同平時唔一樣,就決定入去食。可能個用餐環境比較好,所以叫牧羊少年與他的浮萍,但價錢同平時的牧羊cafe 好似無分別。餐廳隔離仲有佢的酒吧。同平時一樣,兩個人開餐叫咗個沙律,主菜同甜品。嫩雞胸乾茄無花果北非小米甜菜葉沙律配自製油醋汁($158) - 超大塊雞,份量好似同主菜一樣,而想多食菜的朋友就有少少失望。不過個雞都算嫩口,油醋汁帶出酸酸開胃的味道。海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉($188) - 每一塊的貓耳朵粉都能沾滿海膽醬,味道香濃。而貓耳朵粉比較彈牙,係al dente 的感覺。烤 10安士澳洲M4安格斯西冷配燒新薯及烤美國蘆筍($288) - 個牛超大塊仲好有厚道,一切開就見到我地要的五成熟。牛味濃,一食就知係澳洲牛。覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅($98) - 呢個成晚的亮點❤️最初以為佢係一大塊蛋白餅再加士多啤利果醬同少少水果,會好甜。原來佢係果醬同忌廉入面係一大個雪糕球同脆脆蛋白餅。味道酸酸甜甜,仲有多重口感。大愛❤️❤️
同平時一樣,兩個人開餐叫咗個沙律,主菜同甜品。