2016-05-09
今日一行六人泥到數碼港既金記客棧食lunch 兼睇戲。平時有係第度食過金記, 所以今次食金記客棧, 好似發玩新大陸咁呀, 比起係茶餐廳既金記, 金記客棧多左好多小炒次類既野食, 好驚喜呀!餐牌係秘級, 略有玩味。燒鵝底度有兩燈爉, 負責保溫, 有誠意呀。味道方面 , 皮很脆,有油香, 但就吾會話有層黃色凝結症既油係肉同皮之間。不過肉就有d瘦。士多啤梨牛柳粒哈哈, 原本以為一粒粒, 上泥時見到係牛柳片咁, 不過吾韌, 就吾好太拘泥形狀。士多啤梨汁就偏甜, 吾係甜甜酸酸個種味。避風塘炒蟹, 一上場香味洋溢,好味呀, 蟹肉好嫩, 公蟹泥既,雖然蟹吾大隻, 顯然重質不重量。蒜香炒唐生菜, 菜好嫩好甜, 應該當做,直頭想叫多碟,但又驚食吾曬,因為其實偏油的。煮蜆和椒鹽鮮魷就在水準之內,我食個粒蜆冇沙,但同行友人個粒好似有。魷魚就香口但小小韌,過得去。
餐牌係秘級, 略有玩味。
士多啤梨牛柳粒