2020-12-19 772 views
呢幾日氣溫驟降🥶,天寒地凍就令人諗起冬天必食蛇羹🐍,之前一直聽聞荃灣呢間蛇王好特別,有好多一般蛇店冇嘅嘢食,今日決定嚟試試。店面唔算大,只有四至五個向牆坐嘅座位🪑,而店內貼滿了形形色色的餐牌,果然除了蛇羹同糯米飯🍚外,仲有好多特色食品,不過一場嚟到梗係都試咗個蛇羹同糯米飯先啦。店員姐姐👩🏻收到柯打後9秒9上菜, 不過蛇羹唔算太熱而糯米飯亦只係溫暖,對於愛食熱嘢嘅我略為不足。蛇羹🐍好多料滿滿一碗,蛇味亦唔算太重,脆片就有啲偏硬,浸咗好耐都唔腍。糯米飯睇落只有細細一碗,但材料充足有好多臘味同花生🥜,飯粒亦粒粒分明唔太黏口,食完都好滿足。整體來講,蛇羹同糯米飯都尚算抵食,味道就冇乜意外驚喜,不過天冷冷❄️時食返碗蛇羹亦都令人大滿足嘅😍!
2020-12-15
Type of Meal