2009-04-10 19 views
呢日假期行開來呢頭,見呢度promote緊$1隻片皮鴨,諗住平平地叫一隻,再加個菜添,就可以唔使同新城市廣場入面d人逼啦。一入到去,可能時間尚早掛,連六點都未到,所以真係無乜邊枱有人。坐低睇吓菜牌,原來$1片皮鴨係一吃,如果加$48就可以兩吃。於是即刻問吓部長,佢話加四十八蚊可以一鴨兩吃,例如加多個「涼瓜炒鴨件」咁,因為老婆唔係咁鍾意食涼瓜,於是都係只叫左一吃,然後隨便再點多個「馬拉盞炒通菜牛肉」,加多碗「螺頭燉雞腳湯」兩公婆share就算嘞!個湯先來,份量同味道都算正常,湯料也足(雖然都知道街外湯不能苛求,一定有師傅幫忙)。不過個片皮鴨來到之後,就出事啦!本來一切都係正常嘅,有個片皮師傅推架車出來一塊塊咁片皮,看來好似都幾正宗,但係一端上桌,我地兩公婆筷子一夾,竟然發覺幾乎每塊鴨皮都係無肉連住咁滯(個師傅的刀功實在太好啦,真係幾乎一d肉都無),而且頗為油膩,否咬落去真係成口都係鴨油(老婆可能唔習慣咁油,返屋企後仲肚痛兼肚瀉添),伴住鴨皮食嘅配菜又欠奉,雖然呢隻鴨只係$1,但我寧願佢照收原價,但係多番d肉好過啦!至於碟通菜牛,份量就都幾多,味道也過得去。總括來講,呢度其他嘅菜so fa

,真係幾乎一d肉都無

至於碟通菜牛,份量就都幾多,味道也過得去。

總括來講,呢度其他嘅菜so far係ok嘅,不過隻鴨可能係將貨就價啦,似乎就爭d啦!

埋單連茶芥,白飯、加一都要$125落樓,其實都唔算好平,不過唔係貴咁啦!其實呢都未必唔會再去食嘅,不過專誠去幫襯就應該唔會囉!
$63 (Dinner)