2011-07-14
星期2下午,與一位好友到九龍寨城公園考察。聽說附近有好多「平靚正」既美食,於是為食一群既我們就四處搵好野來食。我同好友第1次到九龍城,可說是「人生路不熟」,我們經過這間「創發潮州飯店 」—打冷店,未食過打冷既我地於是膽粗粗推門入去啦,一開門,見到七﹑八個伙計,場面壯觀在無面係無客的,我們入到去,他們好熱情咁招呼我地去坐卡位。一坐低,2個熱情既阿姐又倒茶又放低d小食。 同好友商量一番之後,我們決定叫3味潮州打冷既海鮮—"凍蟹"﹑"椒鹽大蝦" 同 "大眼雞",我們叫完之後,個阿叔就拿左張單去比門口個阿姐(應該係間野既事頭婆),連價錢都唔同我地講一聲。我們叫完之後,d伙計好招呼到令我地懷疑自己係唔係入錯酒店。小食有 "菜莆" 同 "小黃魚"。呢2個小食都幾好食,"菜莆"唔算太咸,而且加左d豆腐仆,都幾入味。而"小黃魚"都幾香口,雖然唔係熱拿拿,但都食得出都幾新鮮。 等左5分鐘,"大眼雞" 勁大隻,都幾好味,幾鮮甜,無咩腥味,令本身唔鐘意食魚既我都食左半條有多。之後隻細細隻既"凍蟹"都來埋,見到d肉都幾實,同埋d肉質都幾有彈性,而且都幾鮮味。
等左5分鐘,"大眼雞" 勁大隻,都幾好味,幾鮮甜,無咩腥味,令本身唔鐘意食魚既我都食左半條有多。之後隻細細隻既"凍蟹"都來埋,見到d肉都幾實,同埋d肉質都幾有彈性,而且都幾鮮味。之後果2隻開邊既"椒鹽大蝦" 都來埋,炸得都幾好,而家好入味。
食左15分鐘,阿姐來幫我地換左3次碟,服務好到難以置信。到我地要埋單走人時,張單成$908!!!! 真係O曬嘴,凸曬眼,一時間接受唔到,2個人叫左3個送要$908!仲貴過去西貢食游水海鮮!!我地有種比人騙左既感覺,本身以為$500到,點知會貴成咁??? 淨係隻凍蟹就已經要$400! 問題係落單時佢無同我地講明幾錢一兩,平時去食海鮮,叫完d人點都會同我地講返一兩幾錢。
之後,我地身上無咁多銀兩,我朋友只好臨時出去按錢,見到本身招呼好好既朋友即時露出不泄的眼神。我地出去比錢時,打算睇一睇張單啦,個收銀阿姐好似好唔耐煩咁,大大聲講左句:「我們無加一架! 」望多眼姐,唔使咁啊麻?? 又唔係唔比錢,只係覺得好唔合理姐,左錢就唔同左樣,真係令人好失望。
下次要去食既朋友,真係要問清楚價先好叫,唔係就好似我地2個咁,一人$454。我下次去酒店食buffet好過!!真係唔會再幫襯呢間野,「不可一,不可再!」