2016-02-17
放工同老公搵食店,經過見到門口有隻好可愛既小蕃茄仔,望下menu都有想食既野,咁就入左去。本身以為入面似茶餐廳格局,點知入到去感覺唔同,入面燈光暗暗地,似入左一間西餐廳。Menu以set為主,所以我地點左2個set黎share,留意到午市同tea價格都好親民,本來諗住餐廳以食蕃茄為主,原來係我誤會左,紅蕃茄只係餐廳既名,入面冇主打蕃茄既食品。忌廉湯+蒜蓉包忌廉湯忌廉味香濃,質感creamy,中間仲食到粒粒粟米,用黎點包一流。蒜蓉包焗得好脆,聞起上黎蒜蓉味香濃,入口外脆內軟,帶少少微熱。海鮮黑松露意大利飯 $108海鮮豐富,有蝦,蜆,帶子同青口,蝦肉好彈牙,帶子煎得夠香,青口沒有腥味。意大利飯煮至杰身,帶少少黏口,中間夾有好多雜菌,入口有微微既黑松露味,味道不算好突出,不過食完都幾飽。紅番茄德國鹹豬手配黑椒汁 $138鹹豬手炸得脆卜卜,豬手肉亦好多,平時點開芥末醬,今次試下配黑椒汁又係另一種感覺。薯角炸得金黃色,新鮮熱辣,入口充滿薯味,沾上茄汁更好吃。翠玉瓜顏色翠綠,食落爽脆。凍檸茶用呢個玻璃杯裝,所以好大杯,凍檸茶唔洗自己加糖水,飲落有茶餐廳凍檸茶既風味,甜度啱啱好又夠凍,好好飲!是日
蒜蓉包焗得好脆,聞起上黎蒜蓉味香濃,入口外脆內軟,帶少少微熱。 海鮮黑松露意大利飯 $108
海鮮豐富,有蝦,蜆,帶子同青口,蝦肉好彈牙,帶子煎得夠香,青口沒有腥味。 意大利飯煮至杰身,帶少少黏口,中間夾有好多雜菌,入口有微微既黑松露味,味道不算好突出,不過食完都幾飽。 紅番茄德國鹹豬手配黑椒汁 $138 鹹豬手炸得脆卜卜,豬手肉亦好多,平時點開芥末醬,今次試下配黑椒汁又係另一種感覺。 薯角炸得金黃色,新鮮熱辣,入口充滿薯味,沾上茄汁更好吃。 翠玉瓜顏色翠綠,食落爽脆。 凍檸茶
用呢個玻璃杯裝,所以好大杯,凍檸茶唔洗自己加糖水,飲落有茶餐廳凍檸茶既風味,甜度啱啱好又夠凍,好好飲! 是日 甜品: 牛奶布丁 (+$3)
個杯仔裝住令我不禁諗起milk top....牛奶布丁既牛奶味香濃,布丁雖然冇milk top咁實,不過入口都好軟滑,整得都幾好,呢$3絕對值得加。
估唔到黎到紅蕃茄餐廳係唔洗食蕃茄,入面都幾靜,入去傾下計拍拖都唔錯。