2013-05-04
第一次寫,想分享下假期一班朋友約埋睇戲,諗住睇完戲搵間餐廳之後吹吹水,戲後討論一番,由於假期,兩三日前想訂既餐廳大部份都冇位,要walkin試下拎位,由於泊左車係商場又費事假期出面難搵車位,咪由戲院出黎,由上至下係商場順路都睇睇其他餐廳囉,都好多人等位,一黎我地十數人等幾張大枱分分鐘等成個鐘,二黎有d餐廳直頭冇咁大張枱俾我地等,於是去搵之前訂左枱晚紅蔥頭啦,一到達,原來都可以唔駛訂位,大量位置,心諗可能哩度咁多位係因為地點問題,因要走出商場先見搵到間餐廳,坐低睇餐牌見佢有2人餐跟手我地都見冇乜選擇,惟有簡幾個2人餐自己一pair人食,反正見勢色唔對,自在吹吹水,點知點餐已經大件事,得3款2人餐,侍應又要人講幾號配幾號先聽得明,叫餐都搞左成10分鐘咁滯,等左一陣,少甜走甜黎錯晒不在話下,前菜甜品一齊上,牛扒其實叫五成或九成無分別,牛扒用粉乸到無晒味無口感,叫左個鴨胸焗飯黎左鴨胸粥,甜品唔甜,牛扒無牛味,上菜求其上,整好乜上乜,根本無先後次序,傳菜全部兼職咁問幾成熟求其答,多少甜求其講,坦白咁講,收兩百幾一個2人餐,屋村茶餐廳都不如,最慘係搞到成餐飯都無提過套戲,總結,d野食有冇問題? 無
假期一班朋友約埋睇戲,諗住睇完戲搵間餐廳之後吹吹水,戲後討論一番,由於假期,兩三日前想訂既餐廳大部份都冇位,要walkin試下拎位,由於泊左車係商場又費事假期出面難搵車位,咪由戲院出黎,由上至下係商場順路都睇睇其他餐廳囉,都好多人等位,一黎我地十數人等幾張大枱分分鐘等成個鐘,二黎有d餐廳直頭冇咁大張枱俾我地等,於是去搵之前訂左枱晚紅蔥頭啦,一到達,原來都可以唔駛訂位,大量位置,心諗可能哩度咁多位係因為地點問題,因要走出商場先見搵到間餐廳,坐低睇餐牌見佢有2人餐跟手我地都見冇乜選擇,惟有簡幾個2人餐自己一pair人食,反正見勢色唔對,自在吹吹水,點知點餐已經大件事,得3款2人餐,侍應又要人講幾號配幾號先聽得明,叫餐都搞左成10分鐘咁滯,等左一陣,少甜走甜黎錯晒不在話下,前菜甜品一齊上,牛扒其實叫五成或九成無分別,牛扒用粉乸到無晒味無口感,叫左個鴨胸焗飯黎左鴨胸粥,甜品唔甜,牛扒無牛味,上菜求其上,整好乜上乜,根本無先後次序,傳菜全部兼職咁問幾成熟求其答,多少甜求其講,坦白咁講,收兩百幾一個2人餐,屋村茶餐廳都不如,最慘係搞到成餐飯都無提過套戲,總結,d野食有冇問題? 無問題,因為d野食唔臭仲食得落