2018-06-23 59 views
友人曾對呢間拉麵表示讚揚,今日終於得閒一試宮葉拉麵。未食到拉麵之前,那個和風木系嘅裝潢已經好吸引,而且唔似一般拉麵店咁逼,座位都幾寬敞,而且樓高兩層,即使繁忙嘅午餐時間亦唔會等死人。捨棄平日食開嘅叉燒拉麵,初嚐宮葉,我點咗和風豬軟骨拉麵,加杯士多啤梨繽紛菓茶。食物不算等好耐就上枱。豬軟骨拉麵有豬軟骨、溏心蛋、葱、荀及雲耳,幾豐富。豬軟骨柔韌有致,軟腍嘅豬肉當中又帶點軟骨口感;溏心蛋亦見出色,半凝蛋黃加埋浸漬嘅外層蛋白,口感不俗。講到呢度,點少得評論一下拉麵以及湯底呢。一般拉麵湯底,尤其是日本過江的(好似X蘭拉麵、X幻拉麵、麵屋一X),都非常死鹹,但宮葉湯底好light,飲起來不太感heavy,相信係經特別調配成港人口味;而拉麵麵質軟硬適中,不太特別有彈性,惟不太掛湯,食落一般。搭配嘅水果茶,雖然有西瓜、菠蘿、荔枝等等,但感覺好分離,茶還茶,水果還水果,未能做到水果茶互相配合,味道非常普通。

和風豚軟骨拉麵

2018-06-22
$68 (Lunch)