2018-03-18
話說,今日去見A媽,當然唔可以求其兩梳蕉去,所以特登去九龍城買日本生果,仲著得正式啲,唔可以失禮吖嘛,終於去到粉嶺,好遠呀!客套一番後,喺時候食飯啦,一早做定功課,知道A媽鍾意食上海嘢,見到粉嶺有湘川滬,啱晒!酸辣湯呢嗰酸辣湯非常足料,有筍、木耳、豬血等,又酸又辣,好醒胃。四喜烤麩秘製醬汁醃過嘅麵筋好濃味,入口彈牙,係唔錯嘅前菜選擇。招牌小籠包食上海嘢無理由唔食小籠包,一籠四粒,熱辣辣,湯汁豐富。如果嗰皮薄啲,就仲正啦!花膠肉碎四季豆仲食干煸四季豆咁Out?四季豆配預先炒過嘅肉碎,香口惹味;加埋花膠仔,口感豐富。上海回鍋肉跟摩摩考下大家回鍋肉最正嘅係咩?唔係椰菜,唔係豬腩肉,而係豆乾,好鍾意嗰個少少硬嘅口感,加埋回鍋肉嘅鑊氣,正。平時都係配銀絲卷,呢到跟摩摩薄餅,薄薄一塊,包住椰菜同豬腩肉一齊食,都幾特別。嫩雞煨麵我每次叫嫩雞煨麵,A姐都話係病人麵,佢真係唔識欣賞。煮到軟淋淋嘅上海麵,吸晒湯底嘅清香,加埋切到細細粒嘅雞肉同小唐菜,啖啖都好滋味。(記住Like同Share畀朋友)By A姐M佬 玩樂日記
酸辣湯
呢嗰酸辣湯非常足料,有筍、木耳、豬血等,又酸又辣,好醒胃。
酸辣湯
四喜烤麩
秘製醬汁醃過嘅麵筋好濃味,入口彈牙,係唔錯嘅前菜選擇。
四喜烤麩
花膠肉碎四季豆
花膠肉碎四季豆
上海回鍋肉跟摩摩
上海回鍋肉跟摩摩
嫩雞煨麵
嫩雞煨麵
(記住Like同Share畀朋友)
By A姐M佬 玩樂日記