2024-08-28 142 views
湘川滬真係一間好正嘅中菜館呀!😍🥢首先講價錢,真係平到你笑!💰😄 對於想食好嘢又唔想大出血嘅食客嚟講,呢度簡直係天堂!我個人推薦必食嘅有酸菜魚、水煮牛肉同埋小籠包。🐟🥩🥟 呢啲菜式嘅味道真係正宗到爆!👨‍🍳👌酸菜魚酸香開胃,啲魚新鮮又夠嫩滑,配埋香噴噴嘅酸菜,簡直係絕配!😋🐠水煮牛肉辣得過癮,啲牛肉嫩滑多汁,辣中帶香,真係食完都想再嗌多份!🌶️🤤至於小籠包,一啖咬落去湯汁四溢,皮薄餡靚,真係冇得輸!🥟💯講到環境,真係坐得幾舒服㗎!🏮🪑 裝修雖然唔係特別豪華,但係乾淨整潔,氣氛都幾好。侍應嘅服務都幾唔錯,態度親切又有禮貌,落單嘅時候仲會細心介紹,等你食得更加盡興。😊👍我可以話佢係我喺粉嶺最鍾意嘅川菜館啦!🏆🌶️ 每次去完都覺得超值,而且啲嘢食真係好好味!不過呢,因為佢位處火車站隔離,所以成日都好多客!🚉👥 尤其係晚飯時間,真係會坐都坐唔到㗎!所以我建議大家最好提前訂位啦,咁先可以保證有位食到。📞✅總之如果你想食正宗又抵食嘅川菜,又啱啱喺粉嶺呢邊,一定要去湘川滬試吓啦!😉👍 相信你一定會同我一樣愛上呢間小店㗎!❤️🍽️下次約朋友食飯,不如就去湘川滬啦!但記住要早啲book位呀!🕰️📅 我敢保證,你哋
湘川滬真係一間好正嘅中菜館呀!😍🥢

至於小籠包,一啖咬落去湯汁四溢,皮薄餡靚,真係冇得輸!🥟💯

下次約朋友食飯,不如就去湘川滬啦!但記住要早啲book位呀!🕰️📅 我敢保證,你哋一定會食得開心,仲會想再來㗎!🎉😋
2024-07-17 300 views
平日lunch行經粉嶺,見到呢間酒樓有多種類食物,主打湘川菜,但餐牌同一般酒樓差吾多,有點心蝦餃燒賣,炒粉麵飯,午市有套餐幾吸引😆⭐️黃金蝦仁炒飯黃金即係咸蛋黃,蝦仁很少,好在有雞蛋同咸蛋黃一齊炒,無咩料😅😅好少餸,但叫做炒得正常,無咩油⭐️蝦餃蝦餃好大隻,賣相令,蝦彈牙爽口😆👍⭐️香煎蘿蔔糕十分普通,無咩蘿蔔絲,太多粉無料,要點醬料食😅⭐️生煎包無咩特別😅吾係脆皮底,只係普通一個包煎一煎個底。。不要有期望😅😅

⭐️黃金蝦仁炒飯

⭐️蝦餃
蝦餃好大隻,賣相令,蝦彈牙爽口😆👍

⭐️香煎蘿蔔糕
十分普通,無咩蘿蔔絲,太多粉無料,要點醬料食😅

⭐️生煎包

2024-07-10
Lunch
2024-05-18 428 views
今晚同同事食飯,大家都揀咗粉火隔離嘅湘川滬🤭除咗相入邊嗰兩度餸之外,我哋仲嗌咗香醋豬軟骨煲、火腿津白,上海回鍋肉粗炒、京蔥爆牛肉同高力豆沙。由於其他餸菜冇影相,我就係用文字描述一下啦🤭香醋豬軟骨煲真係必叫之選!佢原鍋直上,上菜時香噴噴;豬肉煮得好淋,軟骨亦都好好咬,送飯一流🤤🤤火腿津白啲菜煮得好入味👍🏿上海回鍋肉粗炒,粗炒出色好味。驚蔥爆牛肉啲牛肉都煮得好入味,亦都係送飯嘅一個好選擇。高力豆沙作為飯後甜品亦都不過不失,配埋佢嘅糖粉連埋豆沙一齊食,係好滿足嘅一餐。
今晚同同事食飯,大家都揀咗粉火隔離嘅湘川滬🤭
由於其他餸菜冇影相,我就係用文字描述一下啦🤭
火腿津白啲菜煮得好入味👍🏿
上海回鍋肉粗炒,粗炒出色好味。
驚蔥爆牛肉啲牛肉都煮得好入味,亦都係送飯嘅一個好選擇。
醬油蝦球烤年糕
上海排骨湯麵
2024-05-17
醬油蝦球烤年糕
上海排骨湯麵
2023-08-02 1653 views
好耐冇食過上海嘢,所以就約咗屋企人一齊去吓呢間上海嘢食啦,雖然唔係第一次食啦。我哋都係叫啲傳統嘅上海菜,例如炸銀絲卷,水晶肴肉,小籠包,嫩雞煨麵等等😀小籠包都算多汁。炸銀絲卷一貫嘅外脆內軟,幾好食。水晶肴肉,就鹹咗少少不過都好好味呀。嫩雞煨麵就清清地作為主食,幾好。我其實都好中意食上海野,由區內缺乏食上海嘢餐廳,所以呢間店經常都勁多人,人流多同埋比較短時間可以用膳。餐廳裏面嘅裝修都算可以,如果四個人就可以坐到卡位

嫩雞煨麵就清清地作為主食,幾好。

餐廳裏面嘅裝修都算可以,如果四個人就可以坐到卡位

2023-07-21 952 views
有日,同朋友去粉嶺行完山,之後晩餐去了這間酒樓食晚飯!聽個名字還以為是食川菜!但我就覺得佢哋唔係主力做川菜!其實是做粵菜!或者是我誤會了!食物質素一般般,不過不失!但見侍應對街坊食客,公公婆婆幾有禮貌!
2023-04-23 1412 views
和家人去完和合石掃墓,中午諗住近近地返粉嶺揾嘢食,見到要間酒樓,終於揀咗這間湘川滬。中午時段原本打算飲茶,不過餐牌見到有些小菜就即管叫嚟試下,可惜實在未如理想。蒜泥白肉:最另人失望的一碟,肉只得幾塊放在上面,下面全是粉皮。肉又唔入味又韌,蒜又得少少,真心唔得。其實下面個粉皮幾好食,可惜我叫嘅係蒜泥白肉,唔係粉皮...雪菜肉絲炒年榚:淡淡地,唔算難食,不過肉絲少得過份,而且年榚太厚,好難咬。順德鯪魚球:這個值得一讚,雖然質感爭少少,但鯪魚球配上胡椒粉,實在不錯。至於其他,不過不失:

蒜泥白肉:

雪菜肉絲炒年榚:
淡淡地,唔算難食,不過肉絲少得過份,而且年榚太厚,好難咬。

順德鯪魚球:

至於其他,不過不失:

Lunch
  • 順德鯪魚球
2023-04-07 944 views
平時都會響粉嶺中心行吓,喺地下試過幾間餐廳後,今日想食下中菜就嚟到呢間湘川滬。一行四人有老有少,嗌咗幾樣嘢,滿心歡喜,因為好耐冇食過糖醋魚,見到又有松子加鱸魚嘅糖醋魚就點咗嚟食,可惜,麵粉包住鱸魚比較厚,唔適合老人家,因為好韌,雖然不嬲呢種係返炸嘅菜式,但太硬嘅話老人家會好難咬。小籠包及生煎包內裏嘅肉一樣,兩份小食味道都唔錯。回鍋肉嘅話,就好似上海菜一樣比較鹹及有少少辣。但係對擔擔面比較失望,原本擔擔麵嘅花生醬及花生不存在,反而係麻辣味較重,並非我哋一般食嘅上海擔擔麵,比較似川菜形式,老人家又唔可以食。上湯菜心,味道唔錯,值得一試。高力豆沙,媽媽話豆沙餡少咗啲,不過仍然有高力豆沙嘅味道

小籠包及生煎包內裏嘅肉一樣,兩份小食味道都唔錯。

回鍋肉嘅話,就好似上海菜一樣比較鹹及有少少辣。

上湯菜心,味道唔錯,值得一試。

高力豆沙,媽媽話豆沙餡少咗啲,不過仍然有高力豆沙嘅味道
2023-03-16 785 views
家人食生日飯,想食中菜,揀左一間好耐之前幫襯過一次,印象唔錯既一間餐廳。是日平日 大約7點多walk in,人客唔算多,可立即入座。有茶水招呼,家人很快點了幾道小菜。干燒明蝦球蝦球幾大粒 份量幾足4人食 味道可口 蝦肉爽脆肉碎炒干扁四季豆好大碟 幾惹味 送飯一流香煎菜肉包略嫌包底煎得不夠香脆 餡肉如果可以多汁啲會更好小籠包皮薄多汁 好食😋片皮鴨侍應會先把原隻燒鴨拎俾你睇 然後再切有位侍應在我地食緊其他小菜時 同我地講食飽左食片皮鴨無咁好食 但偏偏呢道菜卻最遲上😅(唔通攤凍已上左既餸唔食咩🙂)青瓜條切得幼身啲會更好 整道菜味道正常發揮 沒有什麼驚喜值得一提既係坐我地左右兩邊既客人見到我地既片皮鴨 都想order 但已沒有了 可能平日關係 所以店家沒有預備太多 所以想食最好提早訂(其實我地都無預訂 只係好彩叫到😛)椒鹽炒鴨件味道淡 沒有椒鹽應有既惹味 紅糖糍粑外脆內軟既糍粑配上紅糖也唔會太甜 但在另一間餐廳食過更好食的🙊整體來說都滿意既 值得一讚既係 過程中侍應見我地既枱有啲水/有餸汁整污糟左 會即刻幫手清理👍👍加分

干燒明蝦球

椒鹽炒鴨件
味道淡 沒有椒鹽應有既惹味

紅糖糍粑

2023-03-03 475 views
做Asm辛苦,寫下食評治癒下:雲吞雞(半隻)啤酒藍妹(大支裝)鎮江肴肉切到長長方方 一舊都冇食 唔知味道如何😶松鼠鱸魚炸得幾唔錯 蕃茄🍅酸味✓京蔥爆牛肉小籠包(四隻×2)自從之前食完老北京(詳見之前食評)到而家都冇食過小籠包,個皮好薄✨👍🏼小心倒到啲湯出嚟!好怕D小籠包太辣 辣親嘴辣親條脷冇曬食嘅興致,好彩今次都唔會瑤柱蛋白炒飯麻麻北京填鴨(跟)薄餅16片推薦呀 屋企人都有好評👍🏼薄餅真係夠曬薄🤍兩片亦都唔會太黏 夾嘅時候唔會爛曬再配上條條青瓜 解濟✓炸銀絲卷唔啱我紅燒元蹄 食咗一個鐘,到最後先至加味咁heavy嘅餸💥要食下啲小白菜解濟😶😶最後再加個高力豆沙🟫🟨⬜姑姐心心念,非常鍾意食共12個餸😊
做Asm辛苦,寫下食評治癒下:

雲吞雞(半隻)
啤酒藍妹(大支裝)
鎮江肴肉
切到長長方方
一舊都冇食 唔知味道如何😶

松鼠鱸魚
炸得幾唔錯 蕃茄🍅酸味✓
京蔥爆牛肉
小籠包(四隻×2)

麻麻
北京填鴨(跟)薄餅16片
再配上條條青瓜 解濟✓

炸銀絲卷
唔啱我
紅燒元蹄

最後再加個高力豆沙🟫🟨⬜
姑姐心心念,非常鍾意食
共12個餸😊
2023-02-18
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 小籠包
  • 北京填鴨
2023-02-20 358 views
甚少於粉嶺搵食,家人突然想食小籠包就到這裡來,今次我才第二定唔知第三次幫襯。平日既8點晚飯時間,商場一流並不算多,這間餐廳的顧客也沒有很多,正好我比較喜歡清靜的環境。我跟家人進店並沒有人招呼,我地就隨意選了卡座,然而坐了幾分鐘旁邊的服務生都好似見我地唔到,我出聲說要餐牌,幾個店員才好像發現我地,亦隨即立刻馬上給了餐具餐牌同茶水。是晚點了五個菜。幾分鐘後就上了頭盤。1.花雕醉雞 $78份量大約¹/4隻雞,並不太入味,肉有點薄,有一點點肥,底層有汁醃住的就較入味,作為頭盤都幾開胃,這個我覺得合格,但仲有好大進步空間。2.松鼠鱸魚 $138賣相滿分,食慾大增,可惜魚應該炸定,不熱不脆,但整體還算合格,酸甜味道幾醒胃。3.四川擔擔麵 $53份量頗少,大約兩個碗仔就裝晒,它們的碗都幾大隻既,但份量好似偏少,一個人食可以,味道還好,不太咸,麻辣做底不太重,幾惹味,擔擔麵質感好食,似食拉麵有爽口彈牙既口感,味道上還算幾高分,只係同樣好似不夠熱,但我接受這個溫度,太熱食唔到,但大眾都應該期望是熱騰騰的。4.小籠包 $48還好,不過不失,但是醋多數都會配薑絲提味及劈走d雪藏肥豬肉味,同埋可以有解膩既作用

是晚點了五個菜。
幾分鐘後就上了頭盤。
1.花雕醉雞 $78

2.松鼠鱸魚 $138

3.四川擔擔麵 $53

4.小籠包 $48
還好,不過不失,但是醋多數都會配薑絲提味及劈走d雪藏肥豬肉味,同埋可以有解膩既作用,呢度就細節位爭dd,所以還只得合格水準。

5.雪菜肉絲炒年糕 $85
因為都飽飽地,試味性質嘗了幾口,幾清淡,與剛才幾樣濃味的食物對比口味上輕怡d,味道沒有很重,應該無落味精,年糕口感都很可以,份量都幾足,足夠3-4人分,但因為多油還是會膩,而且挺填肚的。

這裡好似有可樂,豆漿之類,但吃中菜還是適宜喝茶,香片唔錯,這裡沒酒精飲品供應。

這裡會收$8/1位茶錢,有10%svc charge。

這裡結帳大約$500。

這裡裝潢可以,店面乾淨,地下沒油不會像一般中菜館那樣跣,通道闊落,檯面闊。

總結:食物款式大致對應到湘 川 滬的主題,
價格我認為可以接受,部份菜式份量偏少如花雕醉雞和擔擔麵,因對應價錢,我覺得食物可以做得細心d。

例如松鼠鱸魚炸起唔應該係凍既,我知道師傅驚冧檔都會做定,但個酸甜汁味道係有水準,賣相都好吸引既,補充返鱸魚都滑同無骨既;

花雕醉雞9成9都會做定一碟碟放雪櫃,但面頭果d表面會乾,但我唔食皮既所以對我無影響,同埋唔夠入味,個汁都幾唔錯,結論係浪費左d汁。

服務方面,聽家人說之前都頗惡劣,聽說今次很多都是新員工,我覺得正常,但要改善係客人進店都坐低左一陣都好似無人留意到咁,各有各好似收緊檔咁,個觀感都真係幾趕客,當時好似先至8點半==。。

但整體服務態度上都算可以,當然可以再好d,始終貴店係有收加一,而且服務係由店員觀察客人既需要,如果基本野都要由個客開口叫先有就會比人印象唔好。

今次整體用餐評分我比70分
2023-02-20
2023-02-12 344 views
見到下午2點下午茶,38分先慢慢拎飛仔。點知大概45分有位丫姐衝出黎問”我係咪3位” 我答左係。跟住就叫我地入黎坐, 張枱同凳都仲有上手飯菜痴住,又污糟。坐低見時間差15分鐘,未到下午茶都問聲 “我地係想下午茶喎”。第一次問就話叫我地等到2點叫。跟住,第二位又話唔得,要入座計。我就覺得好嬲,相差10分鐘到,原本我都係出面等,係你地同事邀請我地入去坐先。有無講聲話入座計。完全想呃人快d入去,等你無得用下午茶價錢。最後,仲要趕左我出門口,叫我再慢慢排過。即刻無心情食,過左隔離鋪飲茶。起碼唔洗受氣。
見到下午2點下午茶,38分先慢慢拎飛仔。
點知大概45分有位丫姐衝出黎問”我係咪3位”
我答左係。
跟住就叫我地入黎坐, 張枱同凳都仲有上手飯菜痴住,又污糟。
最後,仲要趕左我出門口,叫我再慢慢排過。

即刻無心情食,過左隔離鋪飲茶。起碼唔洗受氣。
2023-02-12
Tea
話說今日突然興起想食小籠包,於是就行咗去呢度。入到去睇完個menu 以為係飲茶,原來後面嗰頁係有上海嘢食小籠包:出色!皮薄餡多汁,都好大隻回鍋肉炒雜菜:冇咩特別,少少偏咸酸辣湯一般般蒜泥白肉上海麵:麵比張較煙韌,有少少似讚岐烏冬配熱豆漿係免費,凍飲/其他要加$阿姐話冇熱豆漿,不過有凍㗎堝!即係要加$,其實係咪即係冇免費嘅嘢飲?😂識嘢過程, D阿姐一個企東、一個企西,全程好大聲喺度傾買唔買六合彩/琴晚食咩埋單問阿姐有冇雲閃付,佢又答我有,行到埋櫃檯又話冇!唔知阿姐係唔知咩叫雲閃付定係是但答輪到廚房,咁啱今日跑馬,大叫到成個廳面都聽到:「上」「上」「5號」呢個經歷真係不得了
小籠包:出色!皮薄餡多汁,都好大隻
回鍋肉炒雜菜:冇咩特別,少少偏咸
酸辣湯一般般
蒜泥白肉上海麵:麵比張較煙韌,有少少似讚岐烏冬

配熱豆漿係免費,凍飲/其他要加$
呢個經歷真係不得了
2023-01-20 289 views
呢間主打京川滬菜既餐廳,又可以飲茶, 一次過滿足晒2個願望。 今次下午茶黎叫左個炒鱔糊既套餐,再加點醉雞同魚羹。鱔糊夠熱份量足,醉雞入晒味 最後仲飲埋d酒,加埋個羹,下次想叫蛋白炒飯。
👭🏻孖妹今日去和合石拜山,本來拜完就返屋企🏠,點知有突發事去左警署🚓留到夜晚去粉嶺中心搵食,感覺比一出地鐵果個商場光掹啲,👩🏻‍💼大孖想食酒樓,👷🏻‍♀️細孖就想食上海菜,本來講唔掂👄最後見到湘川滬有北京填鴨食,開正👩🏻‍💼大孖個範😜原隻北京填鴨✨餐廳證明成隻比你,整好就原隻端比👭🏻孖妹睇🫢,🆗先攞入廚房切鴨片,一共有1️⃣6️⃣塊餅皮,配埋青瓜、香蔥、甜醬,可惜青瓜切得好粗,口感上差少少✨鴨肉一半肉連皮,碟中間個堆全部係淨鴨皮,好肥美😍但👭🏻孖妹覺得太油,鴨油好多比較油膩,鴨皮尚算脆,餅皮算濕潤,overall 水準就一般👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌘🌑🌑🥢招牌小籠包✨一共有4️⃣粒,皮比較厚,所以攞起都冇穿漏汁,但肉汁算多,合格🈴👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌑🌑🥢三鮮炒拉麵✨拉麵比較大碟,拉麵比較似金邊粉,醬汁多左少少濕左啲,三鮮有雞肉、蝦仁、芽菜,調味🆗,加埋韮黃令拉麵更惹味👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌘🌑🥢招牌松鼠鱸魚 ✨先將鱸魚起肉,切成8大舊魚塊,連埋魚頭落鑊油炸,淋上糖醋汁,加入三色椒粒同香蔥粒上菜✨雖然有少量魚骨,但都容易整到出黎,魚肉炸得幾酥脆同厚肉😍,沾上酸酸甜甜糖醋汁好鬼正👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗🥢鎮江

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌘🌑🌑

招牌松鼠鱸魚

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗

🥢鎮江肴肉

鎮江肴肉

✨呢款係比較大路上海冷盤,將豬手出完水再大火煲成豬手湯,豬手肉慢慢燉腍,將魚膠粉加入豬手湯同切成碎+混入豬手湯放入雪櫃等成型,再畀成一條條上碟
✨👭🏻孖妹覺得水晶位(豬手湯部份)唔夠滑,魚膠粉應該冇開均撈入豬手湯,但豬手肉算多,味道偏鹹

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌑🌑

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

💰人均消費:$200 - $300
2022-10-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
三鮮炒拉麵
招牌松鼠鱸魚
  • 北京填鴨
2022-12-10 400 views
粉嶺行山後到粉嶺中心吃晚飯,來到這間吃四川上海湖南菜式的店,進店後看到一幅大型的白色天花,檯椅擺放整齊,大都是長檯,用餐環境不錯。天氣涼涼地,吃個羊腩煲也不錯。這個煲放在氣爐上加熱,香氣四散。腩位部份多肉又嫩滑,配料有筍,枝竹,馬蹄,香芹,份量適中。晚市優惠菜式有宮廷汁松鼠鱸魚,也要了一份。整條魚做得香脆可口,酸甜汁令人食慾大增。魚身的大骨已起,所以吃到的是全是啖啖肉。粉漿不厚,很易吃。瑤柱蛋白炒飯,飯粒乾爽,口感佳。小籠包,一咬開已見肉汁滲出,肉團味鮮。這晚我見很多客都點了松鼠鱸魚和瑤柱蛋白炒飯,也確實是好好味道。

瑤柱蛋白炒飯,飯粒乾爽,口感佳。

小籠包,一咬開已見肉汁滲出,肉團味鮮。

羊腩煲
宮廷汁松鼠鱸魚