2013-07-19
父親節晚飯, 不敢怠慢 以前我們一家想吃鐵板燒時, 總會去喜來登的雲海,後來, 因為某些原因, 我們很久沒去嚕~之前去過評價不錯的秋田, 不過始終留唔住我地個心今次搵左好耐, 決定試吓我地book 左七點半鐘的枱, 七點三上到去, 佢地話未有枱,安排左我地係一個coffee area 到等一等七點半準時入座, 可惜叫完野食之後, 等左好耐好耐差唔多八點半師傅先開始煮野食期間, 經常想叫侍應都無咩人經過~野食方面~前菜有個燉蛋, 有蛋香, 又滑, 很好味呢!我們叫的set 有鵝肝, 好好味喔!!! 鐵板燒整出黎的鵝肝永遠都係最入口即溶, 太好味了!!!!然後有比手掌還要大的澳洲鮑魚味道清甜爽口, 不錯!跟住出場的有龍蝦,把龍蝦頭的膏都拿來做醬汁, 又濃又香, 更帶出龍蝦的香味!清酒煮蜆~非常不錯, 第一次去鐵板燒有這樣煮的清酒煮蜆湯內都融入了蜆的精華, 清甜到不得了!!蟹腳很普通哩, 而且有點咸~鰻魚~呢個100 分啊!!!見師傅用個野壓住燒左好耐, 然後配上秘製鰻魚汁, 不得了!!!未吃過咁脆又好味的鰻魚呢!!日本和牛呢個無得輸啦, 充滿油香, 入口融化, 靈魂飛左上天~~~最後的炒飯
以前我們一家想吃鐵板燒時, 總會去喜來登的雲海,
今次搵左好耐, 決定試吓[和三味]
安排左我地係一個coffee area 到等一等
七點半準時入座,
可惜叫完野食之後, 等左好耐好耐
野食方面~
前菜有個燉蛋, 有蛋香, 又滑, 很好味呢! 我們叫的set 有鵝肝, 好好味喔!!!
鐵板燒整出黎的鵝肝永遠都係最入口即溶, 太好味了!!!!
然後有比手掌還要大的澳洲鮑魚
味道清甜爽口, 不錯!
跟住出場的有龍蝦,
把龍蝦頭的膏都拿來做醬汁, 又濃又香, 更帶出龍蝦的香味! 清酒煮蜆~
非常不錯, 第一次去鐵板燒有這樣煮的清酒煮蜆
湯內都融入了蜆的精華, 清甜到不得了!! 蟹腳
很普通哩, 而且有點咸~
鰻魚~呢個100 分啊!!!
未吃過咁脆又好味的鰻魚呢!! 日本和牛
呢個無得輸啦, 充滿油香, 入口融化, 靈魂飛左上天~~~ 最後的炒飯色香味俱全!!!不過太飽了…..^_^
總結, 其實食鐵板燒最緊要係食材同師傅手勢, 雖然今次個師傅開頭有少少緊張
不過佢表現完清酒煮蜆後開始自信返哂黎, 做得好左好多
不過侍應好似唔夠, 餐廳其實唔係好full, 不過每次都叫左好耐先有人應呢~~~