2022-10-26 761 views
牛肉餅有很多種,印象很深的是:早年在港島西灣河,聖十字徑,一間小食肆賣的:清真牛肉餅!因為住啲近,經常幫襯外賣,熱騰騰,皮薄餡厚,汁多肉香,家人都鍾意食!但小食肆後來搬走咗,我就再沒食過那種牛肉餅🥲聽說九龍城有間出名的清真牛肉餅!每天食客入雲,要排大隊等位!帶著對以前的回憶和新期望,週六下午茶時間,由港島花個多小時車程,飄洋過海專程來九龍城食呢間 ~清真牛肉館!👇🏿👇🏿👇🏿今日的目標係牛肉餅,而且已經有計劃要打包回去給家人分享!既然食肆有位坐,我哋兩人就試下呢度其他食物:1)牛肚絲麻醬冷拌麵 HKD52.-啲麵有啲似烏冬,碗大量多,算係特色吧!老公order,佢主食,掃清!(佢啲胃係焚化爐,乜都能清😝)2)我order 雪菜牛絲粉絲湯 HKD37.- (小份)好彩order小份!與我以往食啲江南牛肉粉絲湯完全唔同!感覺係冇味嘅雜菜粉絲湯,可惜了大份量,我食淨半碗🤪3)羊肉小籠包 HKD50.-包子皮不錯,但肉餡兒沒有羊味!我更喜歡普通啲小籠包!4)登登登等!清真牛肉餅 來啦:HKD46.-/2個!因為慕名而來,第一run我哋就order了12 個!後又追加了4個!熱騰騰的一碟盛上:好誘
但小食肆後來搬走咗,我就再沒食過那種牛肉餅🥲

今日的目標係牛肉餅,而且已經有計劃要打包回去給家人分享!
既然食肆有位坐,我哋兩人就試下呢度其他食物:

1)牛肚絲麻醬冷拌麵 HKD52.-
牛肚絲麻醬冷麵

2)我order 雪菜牛絲粉絲湯 HKD37.- (小份)
雪菜牛絲粉絲湯(小)

3)羊肉小籠包 HKD50.-
包子皮不錯,但肉餡兒沒有羊味!我更喜歡普通啲小籠包!
羊肉小籠包

熱騰騰的一碟盛上:好誘人!
清真牛肉餅

食落,果然流汁…濃烈的香料味也充滿了口腔!係果啲印巴風味!!不是我期望的牛肉香😢

趁新鮮熱辣,我食咗完整啲一個!呢種牛肉餅,唔係我的菜!一共order了16個,我和老公一人食一個,其他14個打包帶走,送給喜歡啲人吧!

山長水遠來幫襯,了了一份心念,也是一個收穫!
2022-10-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
牛肚絲麻醬冷麵