2017-10-04
公司同事個個都講俾老板呀終於搵日去食啦!星期二嘅晚上七點鐘去到竟然咁兩個就有位真係好開心。我叫左Ma酸辣(小辣)拉麵;肥樹熊就係麻辣(小辣)拉麵。好快就有得坐入去房仔有三張大枱, 每位大約可以坐10至12人有大電視冷氣風扇,環境叫乾淨又夠光, 荃灣車仔麵來講叫做都幾好!10分鐘都冇就上菜啦講下叫咗咩小食先:豆腐魚丸、炸豬扒、野菇炸腐竹、仲有最唔少得嘅酥炸雞塊!拉麵上到嚟真係嚇咗一跳,好大碗喔!即刻覺得$40絕對唔算貴。其他鋪頭馬勒湯川馬拉其實真係爭小小酸菜,但係老闆娘嘅係完全兩個湯底兩個味道,可想而知餐牌上幾個名都應該會好獨立各有特色!用筷子搞一搞拉麵軟硬啱啱好(我比較喜歡吃少少硬的麵,所以好中意);而且份量非常充足。雖然說花生的份量欠奉,但是我覺得拉麵份量絕對值回票價。豆腐魚丸:豆腐魚轉唔使有係普通豆腐味,過下口引就算炸豬扒:好似我掌心咁大,相比起炸豬扒專門店當然係單薄少少,但係車仔麵檔來講酥炸軟硬啱啱好又有肉汁,無雪味nice!肥樹熊食得好開心野菇炸腐竹:真係識叫即炸我好鍾意食腐竹同mushroom㗎!仲熱親添!我之前仲有少少怕佢會用唔新鮮嘅mushroom, 借啲意炸熟佢,點知食
豆腐魚丸:豆腐魚轉唔使有係普通豆腐味,過下口引就算
野菇炸腐竹:真係識叫即炸我好鍾意食腐竹同mushroom㗎!仲熱親添!我之前仲有少少怕佢會用唔新鮮嘅mushroom, 借啲意炸熟佢,點知食落去很新鮮有咬感!我估應該係因為流動快,所以材料快清唔過夜
最唔少得嘅酥炸雞塊:大雞塊!出面雞皮脆卜卜,入面雞油同炸油加埋一口咬就湧出嚟,唔怪得咁多人食啦!想減肥嘅記得唔好食,因為咬一啖都會上引