2007-02-22
一向都對陶源印象唔錯,雖然响中環返工,但食點心都會行遠少少選擇上環呢間酒樓。平時去開紅磡嗰間分店,都知道紅磡嗰間嘅服務態度同訂枱安排都比呢間好,但就冇想過分別咁大,仲會响中區出現。話說二月二號同公司同事一同去呢間酒樓食lunch,已經响一個星期前訂咗枱,仲响一日前收到酒樓嘅confirm同booking no.,當日比預訂時間還早到5分鐘到達,去到樓下有位小姐都比咗枱號我哋,叫我哋上一樓。上到去就有一位小姐叫我哋等一陣,因為張枱埋緊單,結果一等就等咗10分鐘,問第二次,嗰位小姐佢都係叫我哋等一陣,張枱埋緊單,再等又過10分鐘,大家都明白中環食lunch得一個鐘,所以confirm booking係好重要,當時走又唔係,唔走又唔係,兩頭唔到岸。結果再問之下仲離譜,原來係根本冇枱埋緊單,嗰位小姐話暫時答唔到我哋要等幾耐,呢下當然火都嚟,冇枱又話有枱,confirm booking又响樓下比埋枱號都可以咁,當然係有人私下比咗張枱自己嘅人。呢樣都算,最離譜嘅係嗰位小姐講大話,冇枱都叫我哋等,一次又一次講大話,其間我哋質問咗三位服務員,結果嗰位小姐比另外兩位服務員教訓咗一餐,我哋亦當面質問嗰位小
結果再問之下仲離譜,原來係根本冇枱埋緊單,嗰位小姐話暫時答唔到我哋要等幾耐,呢下當然火都嚟,冇枱又話有枱,confirm booking又响樓下比埋枱號都可以咁,當然係有人私下比咗張枱自己嘅人。呢樣都算,最離譜嘅係嗰位小姐講大話,冇枱都叫我哋等,一次又一次講大話,其間我哋質問咗三位服務員,結果嗰位小姐比另外兩位服務員教訓咗一餐,我哋亦當面質問嗰位小姐話佢講大話,佢都無言以對。
我哋最後一共等咗40分鐘先有枱,呢間酒樓嘅管理階層係唔係要好好檢討一下?