2010-09-25
前幾日同事和我去了沙田偉華食過後一試傾心, 因為食慣了荃灣的米線舖頭, 口味千篇一律, 食食吓都會悶到瞓著覺, 未試過呢間前以為都一樣倒模複製, 點知被佢湯底辣醒咗, 仲發現佢的配料幾夠味, 小食也精彩所以今次同埋女友去荃灣呢間再嘗滋味下午兩點鐘, 正值午飯時間及紅色假期, 故此門口例牌多人, 排了差不多十分鐘終於可入座, 我地各點了兩份雙餸米線及叫了幾款小食; 因上次叫了中辣而記憶猶新, 食到成個人醒哂兼且要狂飲水解毒, 故此今次只叫了少辣的腩肉墨魚丸米線及唔辣的牛肉豆卜米線, 另外再叫埋好正既尖椒皮蛋皇, 湖南土匪雞翼及蒜泥白肉腩肉味道夠咸而且不太肥, 咬落都幾彈牙, 皮蛋好精彩, 加上有辣椒油點綴, 真係好想再添食; 湖南土匪雞翼既香料味幾重; 而蒜泥白肉亦不過不失的, 食完呢餐雖然好口渴要狂灌水但都感覺唔錯架