2008-09-02
見大部份朋友都寫lunch,唔多見有關dinner0既食評.適逢生日,男友特意帶我0黎食蔡生介紹的高檔日本料理. 點0左kinki魚 、燒牛肉、天婦羅稻庭冷烏冬 ($150) 同雜錦壽司拼盤 ($300).燒牛肉味濃肉嫩,配洋蔥菜絲,可口~kinki魚非常嫩滑,配菜蘿蔔同薯仔都非常入味,果然值得推介 而且只係around二百蚊,相對壽司刺身抵食!雜錦壽司拼盤個盤好靚,壽司就非常失色,叫得雜錦都預0左用最普通0既材料,有帶子、鰻魚、吞拿魚、三交魚籽、熟蝦、玉子等...用料不見特別新鮮,飯又散,$300都唔平丫,如果單點要幾十蚊一件,咁0既質素一0的都唔值. 天婦羅稻庭冷烏冬有兩件炸蝦、一件冬菇同一片魷魚(?),不過不失. 最美味係0個冷烏冬,湯濃0左0的,但係冷冰冰滑0都0都0既烏冬浸湯後好好味~埋單差唔多一千,建議食廚房的煮物,壽司可能要叫貴價的才可口.
適逢生日,男友特意帶我0黎食蔡生介紹的高檔日本料理.
燒牛肉味濃肉嫩,配洋蔥菜絲,可口~