2019-03-21
今日黎到灣仔睇期間限定既自轉大地球藝術裝置,順便喺附近發拙吓美食,原來在小巷中隱藏左好多間特色小店。我揀左呢間氣氛最chill既,店舖樓底高,空間感足,同朋友食飯傾計唔會太焗促,而家晚上二十度左右既天氣打開曬窗格外通爽。餐牌上印有九龍皇帝字體,一看便知定位是在於「香港(KONG)特色」了。餐具配襯等也是挺有品味的,帶點型格。避風塘芝士蟹腸粉 $168海量芝士汁淹沒左啲腸粉!醬汁混合左避風塘既微辣;蒜香;蟹肉絲;蟹籽;芝士同埋香蔥。細心品嚐就會食到當中既層次,只係一個汁都咁講究。蟹籽在口內卜卜卜,香蔥可減去膩感,而蟹肉提起鮮味。每款食材都能夠各施其職,而又互相配合到,我可以話呢味係非常成功既fusion菜,已經忍唔住即刻whatsapp share比朋友啦豆豉鯪魚凱撒沙律 $88傳統既凱撒沙律上面通常擺anchovy(鯷->一種西式小鹹魚),如果破格啲,轉做中式豆豉鯪魚有咩效果呢?答案原來係好夾既!新鮮爽脆羅馬生菜配上帶豆豉鯪魚味既沙律醬,每棵菜都充份沾到醬汁。豆豉鯪魚令到成個沙律味道層次更豐富,同埋比起傳統凱撒沙律味道更濃郁。麵包粒既香且脆,唔會索汁索到淋pat pat。面頭點
餐具配襯等也是挺有品味的,帶點型格。
避風塘芝士蟹腸粉 $168
海量芝士汁淹沒左啲腸粉!
醬汁混合左避風塘既微辣;蒜香;蟹肉絲;蟹籽;芝士同埋香蔥。
豆豉鯪魚凱撒沙律 $88
麵包粒既香且脆,唔會索汁索到淋pat pat。
面頭點綴左parmesan芝士絲。成個配搭係新奇又好味。
‘港’式咸檸炸雞 $158
一見到個咁可愛既號角盛器就瘋狂拍照~
炸雞件件都好有份量,炸皮又薄又脆,內裡非常juicy嫩滑,我與同行友人都讚不絕口。
咸檸檬汁真係略帶咸檸既苦澀味,刺激味蕾,非常可口。
呢間餐廳比到我既驚喜之處係fusion菜做得成功,雖然餐牌上食物選擇唔算好多,但勝在每樣水準都高,做到「貴精不貴多」。同埋大部份食物做法都係較濃味既,啱曬送酒,飲飲食食一生一大樂事也。